Još četiri kazne za roditelje koji nisu vakcinisali dete

Prekršajni sud u Novom Pazaru izrekao je četiri novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu MMR vakcinom protiv zaušaka, malih boginja i rubeola, rečeno je radiju Sto plus u sudu.
Od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u martu prošle godine, pred Prekršajnim sudom su vođena četiri postupka i u svim su roditelji proglašeni odgovornim za kršenje odredaba ovog zakona. Njima su izrečene novčane kazne u iznosu od 20.000 dinara i moraće da plate troškove postupka u iznosu od 1.000 dinara, naveo je Prekršajni sud. 
 
U prvih šest meseci ove godine svaka peta beba u Novom Pazaru je primila obaveznu MMR vakcinu protiv zaušaka, malih boginja i rubeola, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu. Slična situacija je i u Tutinu gde je vakcinisano svako četvrto dete. I u Beogradu je tek svako četvrto dete primilo MMR vakcinu, što su pojedini doktori ocenili kao zabrinjavajuće.
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu. Inače, samo u Beogradu trenutno je u postupku 209 predmeta zbog nevakcinisanja dece.
 
U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.
  • Ivan

    18.08.2017 06:58
    I sta kad plate kaznu? Opet dete nece biti vakcinisano.
  • Gorana

    17.08.2017 14:02
    Kazne
    Glup, neobrazovan, priprost a umišljen narod.
    Izbegavanje imunizacije je budalaština i izgovor za roditelje koji su svoj život živeli "punim plućima" = gutali i šmrkali sve i svašta, napijali se do besvesti, vodili nezdrav život + nezdrava ishrana.
    A kad se desi bilo kakav poremećaj svi krive vakcine...
    Mislite šta ste radili u prošlosti i kako ćete sutra sa tim živeti.
  • Milica

    17.08.2017 13:51
    Da li se poštuje zakon
    Jer po zakonu je 30000 a njima je izrečena 20000?! Ko je ovde lud

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.