Velika zainteresovanost građana BiH za srpske pasoše

Više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo je državljanstvo Srbije, izjavio je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i dodao da je velika zainteresovanost i za dobijanje srpskog pasoša.
On kaže da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahteva. Precizirao je da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.
 
"Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji", rekao je Nikolić, prenela je Radio televizija Republike Srpske.
 
On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da reši svaki pojedinačni zahtev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.
 
"Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva ođave, tako da je procedura oslobođena naplate takse", podsetio je Nikolić.
 
Nikolić kaže da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.
 
"Primetan je trend povećanja broja zahteva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna", konstatovao je Nikolić.
  • Rose

    18.03.2018 18:49
    zastrasujuce
    Da je BiH drzava u kojoj Bosnjaci i Hrvati nisu dominantni u odnosu na Srbe,svi bi Srbi iz Srbije dobil i drzavljanstvo BiH.A Vojvodina nije nicije vlasnistvo.Onaj ko je dosao prije godinu dana,kupio neke nekretnine,dobio dokumenta,ima ista prava kao i onaj Lala ciji preci zive sto godina unazad na prostoru Vojvodine.Licno vlasnistvo je samo ono sto je vase,a ne cijela pokrajina.A zasto bih ja govorila ekavicu,kada joj je ijekavica ravnopravna?Kao sto je rekao Njegos:Bilo belo,bjelo, bilo il bijelo,listici su istoga cvijeta.Iz principa necu da govorim ekavicu,moj muz je rodjen u Zrenjaninu,prica ekavicu i meni to ne smeta,kao ni njemu moja ijekavica.Odlicno se razumijemo.On je polu Bacvanin polu Lala,ali zgrazava se nacina razmisljanja nekih Lala,njihovog mentaliteta i sebicnosti.
  • G

    25.08.2017 12:50
    @Sinteticki Vojvodjan - mislio sam konkretno na plakate koji su građanima poručivali da se na popisu na pitanje o nacionalnosti izjasne kao Vojvođanin/ka. Pogrešno ste međutim shvatili smisao komentara, nisam ja uvređen takvim plakatima, ja znam i ko sam i šta sam odnosno nisam toliko glup da mi je potreban plakat da mi kaže koje sam nacionalnosti niti menjam svoju nacionalnost svakom promenom vetra. Takvi plakati su uvredljivi, odnosno bar bi trebali biti takvi onima kojima su namenjeni, iako ih oni sasvim sigurno ne doživljavaju tako - građanima Srbije sa upitnim nivoom obrazovanja i mentalnog zdravlja a koji ne znaju ko su i šta su odnosno kojoj nacionalnosti pripadaju iako su punoletni.
  • Sinteticki Vojvodjan

    24.08.2017 14:02
    Da se ubacim...
    Vidim da se cesto provlaci ideja da nacionalnost "Vojvodjan" nije nacionalnost jer je *izmisljena*... Steta sto je izmisljena, sad ne znam kako da se izjasnim. Steta sto nisam pripadnik neke prirodne, neizmisljene nacionalnosti koja raste u prirodi...
    @G: Ne znam o kakvim plakatima pricate ali, ukoliko se osecate uvredjenim i ponizenim svaki put kada procitate nesto sto se kosi sa vasim trenutnim shvatanjima, ne mogu ni da zamislim kakav tek horor Internet predstavlja za Vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.