Paušalci će dug moći da vraćaju na rate

Preduzetnici paušalci kojima se nagomilao poreski dug, jer nisu imali rešenja, mogu da podnesu zahtev za odlaganje plaćanja dugovanja na rate i to najduže do 60 meseci, rečeno je za Blic u Vladi Srbije.
Poreska uprava, može u celosti ili delimično da odloži plaćanje dugovanog poreza, ukoliko bi plaćanja u celosti za obveznika predstavljalo neprimereno veliko opterećenje ili bi mu nanelo bitnu ekonomsku štetu. Da bi mogao da dobije ovu olakšicu, poreski obveznik bi trebalo da podnese zahtev uz obrazloženje, navodi list na svom sajtu.
 
Protekle dve godine mnogi preduzetnici paušalci iz pete grupe (prevodioci, lekari, veterinari, IT sektor...) nisu plaćali porez jer nisu imali poreska rešenja, pa im se dug nagomilao. Ovih dana izmenjena je i dopunjena Uredba kojim se reguliše oporezivanje samostalnih delatnosti, a unete su i određene novine.
 
 "Paušalni prihod, odnosno poreska osnovica, određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu po zaposlenom ostvarenu u Srbiji, i to u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez. Tu poresku osnovicu objavljuje Republički zavod za statistiku, prema grupi u koju je razvrstan poreski obveznik. Ona se koriguje, odnosno uvećava ili smanjuje, primenom korektivnih elemenata iz člana 6. Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti", objašnjavaju u Vladi Srbije.
 
U planu su aktivnosti kako bi preduzetnici imali još jasniju sliku kod plaćanja poreza. Inače, kako kažu knjigovođe, poresku osnovicu čini mesečna bruto zarada na nivou opština, a objavljuje je Republički zavod za statistiku.
 
Preduzetnici, umesto paušalnog oporezivanja, imaju mogućnost da porez plaćaju na stvarno utvrđeni prihod, odnosno da vode poslovne knjige. Osnovica za obračun poreza u tom slučaju je oporeziva dobit.
  • Nebuloza

    01.09.2017 15:31
    Kako VI unapred znate da paušalci imaju dug?
    Ako su za 2015 ,2016 i 2017 plaćali mesečne akontacije po konačnom rešenju iz 2014 oni su u PRETPLATI.
    Zašto? Zato što je prosečna zarada u 2014 veća nego u 2015,2016 i 2017 zbog poznatog smanjenja plata u javnom sektoru. Polazna osnovica za paušal je prosečna zarada isplaćena u prethodnoj godini.
    Samo za PU prosečna zarada Srbiji svake godine raste i paušalci svake godine sve više zaradjuju pa im onako odokativno za svaku godinu podignu po 10% i uzmu onima koji su redovno plaćali onako odokativno i retroaktivno cca plus 100.000 dinara sa obrazloženjem nama još treba i tako smo navikli!?
  • Rešenje

    01.09.2017 15:24
    @njaks
    Daj otkaz i nadji posao gde će ti rad biti plaćen. To je najjednostavnije rešenje.
    Nema svrhe raditi džabe.
  • njaks

    01.09.2017 10:54
    Sve vi lepo pisete,ali kad ce neko resiti bezobrazluk kad ne dobijas platu mesecima a radis kao konj?????Cuvena novosadska renomirana kuca Stylos group????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija