Menu 021

Zašto se Nacrt novog Ustava Srbije krije od javnosti?

Pet udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava i pravosuđa protestovalo je danas zbog načina na koji se odvija uključivanje stručne i šire javnosti u postupak promene Ustava.
Info 06.09.2017. | 15:29

Oni su pozvali Ministarstvo pravde da objavi nacrt promena Ustava o kome bi bilo moguće raspravljati navodeći da je potrebno da predstavnici Vlade i Ministarstva bez odlaganja otvore javnu raspravu o promenama Ustava, a u koju će uključiti ne samo odabrana udruženja građana, već i druga udruženja, institucije, pojedince i građane.

- Akcionim planom za Poglavlje 23 je predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine, a Ministarstvo pravde je najavilo da će se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile su usmerene na prikupljanje stavova udruženja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti isključeni iz ovih konsultacija. Ovakav pristup ukazuje na to da će odluke o predlogu za promenu Ustava biti donete u uskom krugu zvaničnika Vlade, kao i da postoji namera da održane i planirane konsultacije budu predstavljene kao javna rasprava - što one nisu ni po obimu, ni po sadržaju - kaže se u otvorenom pismu.

Dodaje se da su promene Ustava, a posebno promene koje se tiču uspostavljanja nezavisnosti pravosuđa, od izuzetne važnosti za sve građane Srbije.

- Građani su ti koji će najviše osetiti dobre ili loše posledice ustavnih promena. Podsećamo da su u do sada sprovedenim istraživanjima, građani pokazali da imaju jasan stav o ključnim odredbama koje će će biti predmet promene Ustava. U istraživanju o Ustavu koje je sprovedeno 2011. godine, građani su vrlo nisko ocenili zaštitu svojih ustavnih prava i izrazili gotovo dvotrećinski stav o politizovanosti pravosuđa, nedemokratičnosti usvajanja Ustava iz 2006. godine i nelegitimnosti usvajanja izmena Ustava bez javne rasprave. Uprkos ovim podacima, Ministarstvo pravde je u postupku javnih konsultacija organizovalo jedan sastanak na kojem su udruženja imala samo pet minuta da predstave svoje predloge, ali je onemogućena debata o predloženim rešenjima. Vlada i Ministarstvo pravde ni tada, a ni kasnije nisu javnosti predstavili svoja rešenja za promenu Ustava.

Pet udruženja još ističu da je u nastavku konsultacija o promenama Ustava Ministarstvo pravde najavilo konsultacije o temama koje nisu ustavna materija pa nije jasno zašto se u ovom trenutku one stavljaju u središte razgovora o promeni Ustava, dok je u drugi plan stavljena tema nezavisnosti pravosuđa i političkog uticaja na nosioce pravosudnih funkcija.

Javno pismo upućeno vlasti potpisali su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava.

Autor: 021.rs
 • O tempora o mores
  07.09.2017 12:47
  @ Bez amnezije
  Boda i Bodin sin odavno "brinu " o advokaturi i pravnom sistemu Srbije. Kao "stručnjaci" rade razne "projekte" daju "mišljenja" i slično . Nije to neka tajna.
  Tajna je da li je Boda i dalje dr ili nije?
 • Privatni lekar
  07.09.2017 12:26
  IT stručnjaci u okviru V grupe više zaradjuju i od lekara i od advokata iz prostog razloga što imaju mogućnost da svoje usluge prodaju na inostanom tržištu i naplaćuju po EU standardima.
  Samo iz razloga što imaju nižu stručnu spremu od advokata i lekara (ne moraju da imaju završene komplikovane i teške specijalizacije nakon fakulteta) plaćaju manje paušale od advokata i lekara.
 • Nije svejedno
  07.09.2017 11:23
  @Mladen
  Advokati i lekari imaju završene specijalizacije nakon okončanog fakulteta da bi radili u struci, što nije slučaj sa IT smerom.
  IT imaju VII stepen ,a lekari specijalisti i advokati VII 2 stepen
  Tako da se ne radi o ISTOJ školskoj spremi.
  Lekari i advokati imaju malčice više škole.... od IT stručnjaka
 • Ne lupam
  07.09.2017 11:16
  @Mladen
  Nije sve u skupim uslugama, ima nešto u efikasnosti,, u većem radu sa većim brojem korisnika,a i u skromnosti.
  A ponešto i u očekivanju..
  Ako ti Mladene očekuješ da ti MNOGO OSTANE KADA POPLAĆAŠ POREZE, tvoja očekivanja su nerealna....

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest