Roditelji pobedili vrtiće na sudu

Viši sud i Apelacioni sud u Beogradu doneli su prve pravosnažne presude kojima se roditeljima dosuđuje naknada štete zbog preplaćenih cena vrtića.

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić kazala je da roditelji koji su dobili pravosnažne presude mogu da se obrate tuženoj strani radi naplate štete, a tužena strana ima mogućnost da sama izvrši dobrovoljnu isplatu u roku od 15 dana od dana prijema presude.

"Ako se presuđeni iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji mogu da pokrenu izvršne postupke za naplatu odštete", rekla je Piljićeva i dodala da su sudovi saglasni da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad i vrtići kao solidarni dužnici, a da je na roditeljima izbor da li će tužiti oba, ili samo jedno od njih.

Oko 13.000 roditelja u Beogradu podnelo je tužbe jer su od 2010. do 2014. godine plaćali vrtić skuplje nego što je to zakonom bilo propisano. Sume koje bi trebalo da im budu isplaćene razlikuju se od slučaja do slučaja, a nekim roditeljima će biti isplaćeno i više od 3.000 evra.

Kako navodi Blic, sada se čeka reakcija grada, jer su čelnici Grada Beograda prethodnih godina najavljivali da će postupiti u skladu sa sudskim presudama kada budu donete.

  • JovaNS

    06.09.2017 17:46
    Super
    Ispostavilo se da važi ona narodna: Možeš kako hoćeš ali ne možeš dokle hoćeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.