Šabić: Putevi Srbije imaju pravo da snimaju srednju brzinu

Javno preduzeće "Putevi Srbije" ne povređuje pravo na zaštitu podataka o ličnosti kada snima vozila koja prekoračuju srednju brzinu na autoputu i te snimke prosleđuje MUP-u na dalju obradu, ocenio je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.
"Samo snimanje vozila od strane javnog preduzeća, kojim bi se registrovali prekršaji, i dostavljanje tih podataka policiji, u tom smislu, ne predstavlja obradu podataka o ličnosti. Javno preduzeće evidentira da je vozilo sa određenim registarskim brojem prekoračilo dozvoljenu srednju (prosečnu) brzinu na auto-putu, čime je izvršen prekršaj, ali bez saznanja o tome ko je vlasnik ili vozač istog. Vozilom može upravljati vlasnik, član njegove porodice, prijatelj ili čak lice koje je vozilo ukralo. To, javno preduzeće ne zna, a nema ovlašćenje ni da utvrđuje", naveo je Poverenik u saopštenju.
 
Poverenik se oglasio po ovom pitanju pošto mu se obratio veći broj građana i novinara koji su želeli da znaju da li "Putevi Srbije" povređuju pravo na zaštitu podataka o ličnosti kada snima vozila koja prekoračuju srednju brzinu na autoputu i te snimke prosleđuje MUP-u.
 
On je objasnio da MUP, kada dobije podatak da je određeno vozilo prekoračilo dozvoljenu brzinu, ima zakonska ovlašćenja da započne obradu podataka o ličnosti, u cilju prekršajnog kažnjavanja. Podsetio je i da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima utvrđuje mogućnost snimanja u svrhu dokumentovanja saobraćajnih prekršaja, kao i mogućnost da ti organi u tu svrhu ovlaste upravljača puta, javno preduzeće ili ustanovu za snimanje saobraćaja.
 
"Poverenik ne može da ulazi u svrsishodnost i opravdanost rešenja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja ne spadaju u njegovu nadležnost. Što se tiče podataka o vozilima (snimak njihovog oblika i registarske tablice), oni, načelno, nisu podaci o ličnosti, jer se odnose samo na vozila, to jest stvari, ne ličnosti. Ovi podaci mogu postati podaci o ličnosti samo u slučaju kada ih je moguće povezati sa vlasnikom, odnosno kada je, na osnovu njih, moguće identifikovati vlasnika vozila", precizira se u saopštenju.
 
Dodajmo da je "Politika" danas objavila da je počelo kažnjavanje za prekoračenje srednje brzine na autoputu. U sredu je, kako se navodi, otklonjena i poslednja prepreka za početak primene novog sistema, a to je potpisivanje Sporazuma između "Puteva Srbije" i MUP-a, koji će omogućiti saobraćajnoj policiji da koristi podatke sa naplatnih rampi.
 
Reč je o sistemu koji meri srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži na auto putu, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server.
 
Sve kućice imaju identično sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na auto put, a kada je izašao sa njega. "Putevi Srbije" će dokumentovati sve prekršaje i prosleđivati ih policiji. Ubuduće, svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas, biće kažnjeni. Cilj novog sistema je povećanje bezbednosti saobraćaja.
  • Slobodan

    07.09.2017 21:43
    A sta u ovom slucaju?
    A koga ce kazniti policajac ako su auto na deonici puta, na kojoj je izmerena prekomerna prosecna brzina, vozila 2 ili vise vozaca koji su bili u istom vozilu? Putevi Srbije mere brzinu vozila, ali ne mogu dati tacan I precizan podatak ko I kada je upravljao vozilom. Recimo, ja vozim pola deonice brzinom od 150 kmh, a drugu polovinu supruga 120 kmh. Koga ce policija kazniti?
  • cure

    07.09.2017 14:06
    Rodoljub Šabić
    Čitač snova.....kao onaj gariša što obilazi javna preduzeća i lupa prekršajne prijave...
  • @DragaCHE

    07.09.2017 13:10
    U pravu si, ko šta radi, ja samo blenem u brzinomer... što smanjuje pažnju na sve ostalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija