Sindikati: Povećanje minimalca ponižavajuće za radnike

Povećanje minimalne cene rada po satu sa 130 na 143 dinara, sindikati ocenjuju kao nedovoljan potez, a stav je i da bi poreskim oslobađanjem minimalne zarade, radnici imali mnogo više koristi.
Za predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranku Savić, ovo povećanje od 13 dinara je poniženje za radnike.
 
"Pričamo o deset odsto povećanja, ili ukupno 2.262 dinara i to od početka iduće godine. Pa radnik u Africi ima bolji standard nego srpski radnik. Pričalo se o sednici Socijalno-ekonomskog saveta, pa to nije bila sednica a najmanje dogovor ili pregovaranje, kad se znalo da će tamo svi da pristanu na ono što Vlada kaže", ističe Savić.
 
Sagovornica "Blica" kaže da su od predsednika Unije poslodavaca Nebojše Atanackovića, koji je prisustvovao sednicama Saveta, posle ugovorene nove minimalne cene rada čuli umirujući tonovi upućenu članstvu (poslodavcima), da neće biti povećanja poreza i doprinosa.
 
"Sve to je jad i beda, pa ljudi ne mogu sa većim platama od ove buduće minimalne da žive. Evo uskoro će od oktobra poskupljenje struje, očekuju nas zbog suše i više cene mesa, poljoprivrednih proizvoda. Umesto veće minimalne cene rada po satu, trebalo je da se izbori i da se cela minimalna zarada oslobodi od poreza i doprinosa, to bi onima sa najnižim primanjima itekako značilo", naglašava Savić.
 
Odlukom nije zadovoljan ni predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, ali je kako je objasnio, to jedino optimalno rešenje u ovom trenutku.
 
"Daleko smo od toga da smo zadovoljni odlukom Socijalno-ekonomskog saveta da minimalna zarada po satu bude povećana sa 130 na 143 dinara po satu, ali smo je prihvatili jer je to jedino optimalno rešenje u ovom trenutku. Na jugu zemlje radnici ne dobijaju ni sadašnju minimalnu zaradu", rekao je Stojiljković.
 
On je istakao da najsiromašniji građani održavaju fiskalnu stabilnost u Srbiji, a da se novac iz državne kase odliva kroz subvencije i koruptivne kanale.
 
"Povećanje minimalne zarade od 10 odsto ni blizu ne pokriva troškove minimalne potrošačke korpe, ali za sada je to jedino moguće rešenje. Navikli smo predstavnike korporativnog kapitala da zapošljavaju naše ljude za 200 do 300 evra", kazao je Stojiljković za agenciju Beta.
 
A poslodavci su zadovoljni. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca rekao je da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.
 
Procenjuje se da u Srbiji minimalac prima 350.000 radnika. Za njih, povećanje minimalne cene rada od 10 odsto ne predstavlja skoro nikakav boljitak jer platu uglavnom troše za hranu i komunalne obaveze koje su sve skuplje.
  • Teča

    14.09.2017 10:08
    Očigledno je da nekima preliva...
    " Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković potvrdio je informaciju da taj sindikat danima deli novčanu pomoć radnicima koji su letos bili u štrajku, kao i da će ukupno biti podeljeno do 250.000 evra, odnosno 18.000 dinara po radniku." http://www.021.rs/story/Info/Srbija/171493/Radnicima-Fijata-250000-evra-od-anonimnog-donatora.html
  • Dozlogrdilić

    14.09.2017 09:37
    Suze mi krenuše
    Nemojte za'ebavat'...pa to je sjajno :D Pa sada ću moći mnogo brže uštedeti za vodokotlić koji mi ne radi već evo god dana...planski sam iskalkulisao da će mi sa ovih 130 din/h trebati 25 meseci da skupim novce, a sada ću to uspeti za 24 meseca....juupiiiiii
  • Milan

    14.09.2017 08:35
    Na jugu zemlje radnici ne dobijaju ni sadašnju minimalnu zaradu", rekao je Stojiljković.
    Cuj ovoga...pa ko dozvoljava to?!
    Znaci momentalni generalni strajk,za pocetak.... ako smo izgubili sve,valjda dostojanstvo nismo...sve dok prihvatate to poniženje od njihovih 10%,onda i treba da vas urnisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.