Vlada: Direktori škola biće birani isključivo na osnovu kompetencija

Vlada Srbije utvrdila je danas predloge Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju i poslala ih parlamentu na usvajanje.
Ovi zakoni bi, kako je saopšteno, trebalo da "postave temelj kvalitetnijem obrazovanju". 
 
Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba da predstavlja krovni prosvetni zakon, kojim se daje veća autonomija ustanovama u obrazovanju, što podrazumeva pedagošku autonomiju u donošenju odluka o delu školskog programa, organizaciji rada i kalendaru, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, direktori će, kako se navodi, biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju će odlaziti sa 65 godina. 
 
Kako se dodaje, predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad. Propisana je i odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.
 
Uslov za budžet 48 bodova
 
Kako je navela Vlada Srbije, predlogom Zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljaće Nacionalno telo za akreditaciju, biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe.
 
Biće formiran Savet poslodavaca u svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privrede".
 
Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.
  • Bill

    15.09.2017 21:08
    Odavno imamo ovakav zakon u Javnim komunalnim i Javnim preduzećima. Naravno, samo je na papiru, a u stvarnosti je partijska pripadnost. Zato je i haos! A ovde će kao direktore birati po nekom, obećanom sistemu? Ma daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj… Koga više lažete? Pa vama veruju još samo vaši botovi. A i to možda.
  • T

    15.09.2017 12:03
    t
    Ala me slatko nasmejase.
  • Znam primere

    15.09.2017 10:00
    Partijcima
    Kad Partija nekog zaposli, onda to zna njegova okolina. A onda ta okolina kaže svojoj okolini.
    Uvek se i sve sazna.
    Ne možete lagati narod. Usuđujete se da radite strašne stvari i odgovaraćete za to.
    Čitava igranka oko nekih gimnazija u Novom Sadu je samo da bi Partija postavila svoje direktore koji će potpisvati određene fakture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.