NUNS i NDNV osudili kampanju izvršne vlasti protiv redakcije Krika

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su danas zabrinutost zbog odnosa vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK povodom izveštaja o novcu ministra odbrane Aleksandra Vulina za kupovinu stana.
"Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra", piše u saopštenju.
 
NUNS i NDNV taj slučaj smatraju vrlo ozbljnim napadom na slobodu javne reči. "Od organa javne vlasti zahtevamo da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost, pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela", navela su dva udruženja.
 
NUNS i NDNV podsećaju da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničkih organa i kontrolnih tela, i da ti podaci nisu ni demantovani. "Umesto toga, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić", navode dva udruženja.
 
NUNS i NDNV navode da je u demokratskom društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene.
  • sale sa salajke

    23.09.2017 09:43
    Znajući kako su se okončali daleko veći i skuplji slučajevi, baš ovde, u N. Sadu, sa Igorom i Majom, ni ova sitna krađa neće doneti više od nekoliko naslova.
  • Vu Lin

    23.09.2017 09:40
    Veni, vidi, vici
    Što ga napada iko? On je odličan primer "uspešnog i snalažljivog poslovnog čoveka".
  • Cocco

    23.09.2017 04:21
    Pa svi iz Vlasti ce ga braniti. Branila bi ga i opzicija, jer je ista, ali ga napadaju jer oni sada nisu tema.
    Zanimljivo je kako se on "brani" od optuzbi, a i kako ga brane. Nigde demanta argumentima. Kada takvih demanta nema, pogotovo sto je "napad" iznosenje argumenata, onda nije upitno da je sve istina! E sada, kada je jos napad ovog tipa po pitanju korupcije, onda tu nema sta da se diskutuje. Za ovakve stvari, osim u banana drzavama sa veoma izrazenom korupcijom, leti glava! Naravno, ovde se ni ostavke, ni smene, ne potezu. Prvo, ko da ga smeni i time prizna da je korumpiran i da je lopov, jer time rizikuje isopstveni status. Drugo, sam da podnese neko od njih ostavku? To ovde ne biva. Za ostavku su potrebni iskrenost, cast, postenje i obraz. Ima li toga? O tome treba razmisljati pre nego sto se takvima pruzi poverenje da upravljaju nasom, i sudbinom nase dece. Naravno, i tu je ako! Osim ako nismo glupi ilinisti kao oni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija