Novi zakon donosi i veće cene vrtića

Prema novom zakonu o obrazovanju i vaspitanju, koji je pred poslanicima, cene vrtića bi mogle da se povećaju.
Naime, prema predlogu tog zakona, lokalne samouprave neće morati više da dotiraju 80 odsto ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama, kao što je to do sada bio slučaj, navodi "Blic".
 
List podseća da su roditelji do sada plaćali 20 odsto od ekonomske cene za boravak dece u vrtićima. Međutim, kako se navodi, po predlogu novog zakona lokalne samouprave će biti u obavezi da finansiraju "do 80 odsto" te cene, što bi automatski moglo da dovede do toga da će roditelji morati da plaćaju tu razliku.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u planu da se izradi socijalna karta roditelja, kako bi se pravednije odredilo plaćanje, jer, kako kaže, "nema smisla da ljudi različitih prihoda plaćaju istu cenu". On je rekao i da ima onih koji su bogati i koji koriste vrtić jer je jeftin, a onda nema sredsatava za one koji su siromašniji, dodao je on tokom rasprave u Skupštini Srbije.
 
Ekonomska cena vrtića se razlikuje od grada do grada. Najskuplje je u Beogradu, gde ta cena iznosi oko 27.900 dinara. Pošto grad dotira 80 odsto, roditelji za boravak mališana u predškolskim ustanovama izdvajaju nešto više od 5.500 dinara.
  • Srna

    23.09.2017 13:07
    Kakve gluposti
    Prvo su hteli da diskriminisu sve one koji su ulagali u svoje obrazovanje , pa da im ponište tih 30 ispita razlike i specijalizaciju.Kada su se malo bolje raspitali i uvideli da je to što rade ravno krivičnom delu, brže bolje su smislili kako da se ogrebe za novce kada već ne mogu da smanje plate specijalizantima. Prvo su smanjili penzije pa plate doktorima i lekarima pa povecali školarinu i uskoro će se grejati od beba pa će jaslice naplaćivati 1000 eura samo da bih neko i dalje u vlasti imao visoku platu.Naša zemlja treba cela da se privatizacije ali da se to obelodani.Prodajte Srbiju Japancima i rešite se dugova.
  • Mika

    23.09.2017 11:50
    @Milan
    Možda u nekoj bolje organizovanijos državi, gde se manje krade...Skroz sam saglasna za sve što ste napisali ali dzaba komentare ne čitaju oni koji možda mogu nešto da promene.
  • Mika

    23.09.2017 11:11
    Kanda ce sad bolje proci roditelji koji su upisali decu u privatni, nego oni koji imaju love a gurali su decu u državni. Plaćaće isto a kvalitet ne može da se poredi. Odavno ste to trebali da uradite. Kakve potvrde daj obrazac iz firme u kojoj si prijavljen gde se vidi i kolika ti je plata. Pa spram primanja da se i plaća ili ne plaća. Nisam za to deca ne zaposlenih ne treba da idu u vrtić, treba da idu bar posle četvrte godine na poludnednevni boravak pa kad se zaposle celodnevni. Uvek je bila muka da se dete upiše u vrtić u većim gradovima ali su roditelji radili od 7 do 14, imali baka deka servis ili tetu iz komšiluka koja je čuvala decu za taj period a sad su dadilje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija