Nastavak prekvalifikacije u IT sektor za 900 polaznika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas nastavak programa prekvalifikacije za IT sektor za 900 novih polaznika.
Nastavak prekvalifikacije u IT sektor za 900 polaznika
Foto: Pixabay
Premijerka je na skupu povodom završetka pilot programa prekvalifikacija za IT sektor, koji je pohadjalo 100 polaznika, kazala da je vlada odlučila da nastavi program prekvalifikacije s obzirom da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima: "Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika. Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi".
 
Ocenjujući da je digitalizacija "ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom", Ana Brnabić je navela da "Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama". Pozvala je privrednike da nastave s podrškom programu prekvalifikacije, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže taj program.
 
Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu premijerka i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu, a sredstva za realizaciju projekta obezbedilo je Ministarstvo za rad i zapošljavanje.
 
U pilot fazi prekvalifikacije, medju više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika od kojih je obuku završilo njih 94. Većina polaznika, njih skoro 70, nakon obuke su dobili prakse, dok se nekoliko zaposlilo.
  • @Pa super

    19.10.2017 12:56
    @Joveta
    Pročitajte JovaNS komentar, pa ce vam biti jasno zašto hejtujemo, jadni, žalosni botovi!
  • Zabag

    19.10.2017 09:14
    @Martin
    Vi sto sam navodno grejete stolicu ste najgori kancer nase profesije i da ti kazem druze na zalost imate srece sto u industriji prelivaju investicije inace bi negde cistili klozete koliko zaista vredite.

    A ova prekvalifikacija botova pa to je sunovrat u ludilo. Ovde se ne podize kvalitet nego samo proizvode retardirani robovi.
  • JovaNS

    19.10.2017 09:08
    Reakcija
    Dve stvari, prvo reakcija na tekst pa malo insajd informacija.

    Reakcija: Tekst kaže da je prekvalifikaciju/obuku organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje. Merilo uspešnosti te obuke je prema tome broj polaznika koji su se zaposlili posle iste. Taj broj je: nekoliko. Druga informacija je da je 70 polaznika steklo uslove za praksu. Ne da su poslati na praksu (zato što nisu).

    Insajd informacije: Kurs je plaćen 500€ po polazniku od strane službe. Učila se Java (spring framework), HTML5 i MySQL (sve besplatne tehnologije). Predavači (komada 4) su plaćeni 1000€ svaki za tri meseca rada. Na kurs je išlo 100 polaznika, znači 100*500 = 50.000€ - 4000 = 46000€ je nekom otišlo.

    Ali ima još jedna caka. Svakom polazniku je traženo još 100€ za materijale. Dobijeni materijali su skripta A4 formata od 40 strana u foliji (250 dinara max po polazniku, recimo 2€) i prebačene prezentacije s USB-a (cena 0 dinara). Dakle, taj iznos je 10.000$ - 200$ = 9800€. Ukupno novaca koliko je otišlo organizatorima kursa je 46000€ +9800€ = 55800€.
    Rezultati svega: minimalni, "nekoliko se zaposlilo".

    Dobra fora za brzo bogaćenje, ako možeš da je izvedeš. Sada sve to pomnožite sa 9, zato što je ovo bila kalkulacija za 100 polaznika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.