Opštine nezakonito naplaćuju duple takse

Najmanje 22 opštine u Srbiji krše zakon jer investitorima naplaćuju i republičku i lokalnu administrativnu taksu za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, pokazali su preliminarni rezultati analize efekta primene elektronskog sistema za izdavanje odobrenja za gradnju koju je sproveo NALED.
Opštine nezakonito naplaćuju duple takse
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Danas", prema ovoj analizi i lokalne samouprave i investitori su mahom zadovoljni efektima uvođenja elektronskih građevinskih dozvola. U opštinama su pohvalili olakšanu komunikaciju sa javnim preduzećima, dok je za investitore brzina dobijanja dozvola jedna od ključnih prednosti.
 
Međutim, prepreka za dalji razvoj procedure za izdavanje e-dozvola je neujednačenost u visini taksi i naknada koje naplaćuju lokalne samouprave.
 
Tako, na primer, podnošenje zahteva za lokacijske uslove za objekat od 1.000 kvadratnih metara u jednoj opštini košta 50 dinara, a u drugoj čak 60.000 dinara. Lokalne naknade koje naplaćuju u 24 opštine su od 100 dinara do čak 112.500 dinara, a takse za izdavanje akata od 350 do 35.000 dinara.
 
Iako većina lokalnih samouprava naplaćuje republičku taksu, deo njih naplaćuje samo lokalnu, ali pravi problem predstavlja to što trećina od trenutno obrađenih 60 lokalnih samouprava naplaćuje i jednu i drugu taksu, što je suprotno odredbama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.
 
Milica Anđelković iz NALED-a rekla je da je dobra vest to što 63 odsto ispitanika smatra da javna preduzeća, koja su ranije bila usko grlo ove procedure, sada u potpunosti poštuju rokove. Ona je dodala da prepreku unapređenju procedure izdavanja dozvole predstavlja i manjak kadrova. 
 
Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran rekla je da je u 2017. godini izdato više od 1.700 građevinskih dozvola, što je najviše do sada u jednoj godini. 
  • Joca

    22.10.2017 08:37
    Zatvor
    Onaj ko radi protiv zakona a ostvaruje materijalnu korist,mora da ide u zatvor a ne da ispravlja nepravilnost i bude tapsan po ledjima kao poslusan i uspesan.U svemu tome su naj odgovorniji politicari koji vode tu opstinu,jer su znali ili morali znati sta se desava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.