Nasilnici će po hitnom postupku biti smeštani na psihijatriju

Nasilnici i osobe sa mentalnim smetnjama koje su sklone porodičnom nasilju od sada će po hitnom postupku biti smeštani u kliniku "Doktor Laza Lazarević".
Nasilnici će po hitnom postupku biti smeštani na psihijatriju
Foto: Pixabay

Ova mera je predviđena Protokolom o saradnji koji su zaključili Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sa klinikom "Doktor Laza Lazarević".

Primena Protokola će omogućiti buduće koordinirano i hitno smeštanje lica sa mentalnim smetnjama koja usled tih smetnji ozbiljno i direktno ugrožavaju sopstveni život, zdravlje ili bezbednost i život drugog lica, navode u Tužilaštvu.

U cilju efikasnog postupanja uvedeni su i dežurni telefoni u klinici "Dr Laza Lazarević" koji će 24 časa biti dostupni postupajućim tužiocima kao i policiji. Pored ovoga, protokolom su definisane i usluge veštačenja takvih lica, žrtava nasilja.

Potpisnici Protokola su i izrazili obostranu volju za korišćenjem različitih terapeutskih modaliteta prema počiniocima nasilja kojima klinika raspolaže, sa ciljem podvrgavanja psiho-socijanom tretmanu počinilaca nasilja i njihovog praćenja kroz primenu psiho-socijanog tretmana.

Očekuje se da će ovaj vid saradnje policije, tužilaštva i klinike značajno poboljšati kavlitet saradnje, budući da je značajno ubrzan postupak smeštaja i veštačenja lica sa mentalnim smetnjama.

Protokol je rezultat zajedničkih predloga i konkretnih mera za hitno delovanje, koji su usaglašeni na ranije održanom sastanku u Ministarstvu pravde Srbije.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje se od 1. juna i predviđa niz hitnih mera. Počinioci nasilja su mahom zavisnici od alkohola, ali i drugih oblika poremećaja ličnosti.

  • Nervirach

    23.10.2017 06:49
    Za nasilnike je zatvor. A za obolele od alchajmera nemate stacionar. Drzava opet (vec po obicaju) izlazi u susret olosu.
  • Станко

    23.10.2017 06:42
    Глупо
    По хитном поступку ће бити ослобођени одговорности
  • Dr Život

    22.10.2017 22:51
    Novi goli otok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.