Dokazao bezakonje u Ministarstvu sporta, pa dobio otkaz

Duško Petrović, savetnik u Ministarstvu omladine i sporta, dobio je otkaz jer je prijavio nenamensko trošenje novca iz budžeta.
Kako je "Blic" ranije pisao, u maju je protiv Petrovića pokrenut disciplinski postupak za smenu samo zbog toga što je ukazivao na nezakonito postupanje u Ministarstvu. On je tada za ovaj list izjavio da je sve inicirano falsifikovanim potpisom.
 
"Kao savetnik sam zadužen da pratim stanje, priređujem analize, dajem predloge. Moj zadatak je da ukažem na nepravilnosti i određene neregularne situacije koje treba rešiti. Poslao sam dopis nadležnim rukovodiocima o brojnim finansijskim nepravilnostima i nenamenskom trošenju budžeta granskih saveza za koje sam nadležan. Umesto da odreaguju ili da mi odgovore, oni pokreću inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv mene", rekao je tada Petrović.
 
Posle više meseci borbe, ministar za sport i omladinu Vanja Udovičić dao je nalog komisiji da Petroviću uruči otkaz, što je ovaj i potvrdio.
 
"Kako je odmicao disciplinski postupak, bilo je jasno da ću izgubiti posao na kojem sam radio 10 godina i to samo zato što radim pošteno. Niko ne želi da vidi koliko se čelni ljudi, istrajni u kršenju Zakona, bogate na račun građana, dodeljujući sebi pored redovnih plata i dodatne plate kroz posebne ugovore, kako nameštaju i dele otkaze čim ih neko razotkrije. Iz tužilaštva su čak nestajala dokumenta iz predmetne dokumentacije", kaže Petrović za Blic.
 
U ministarstvu nisu još uvek odgovorili za beogradski list. 
 
Duško Petrović svojevremeno je izradio analizu spornih trošenja i priredio zahtev za vraćanje finansijskih sredstava u republički budžet. Te zahteve rukovodioci nisu potpisali. Umesto toga, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Kako se disciplinska komisija može oformiti samo ako postoji inicijativa pretpostavljenih, morao je da se nađe "dobrovoljac" koji će potpisati inicijativu. S obzirom na to da je nekoliko njih odbilo, to je na kraju učinio Uroš Zeković, pomoćnik ministra Vanje Udovičića, koji je ubrzo posle toga iz Ministarstva prešao u Fudbalski savez Srbije. Petroviću je to bilo sumnjivo, budući da ga je Zeković uveravao da to neće učiniti, pa je pomenuti potpis odneo grafologu.
 
"Blic" je dobio nalaz veštaka Jožefa Bereca u kom piše da "potpis na ime Uroša Zekovića koji se nalazi u rubrici pomoćnik ministra od 16. januara 2017. godine, a protiv državnog službenika Duška Petrovića, nije autentičan potpis Uroša Zekovića, pomoćnika ministra".
 
Zeković je kasnije izjavio da je on potpisao inicijativu i nadležnima je to bilo dovoljno, bez još jedne provere autentičnosti potpisa.
  • Alek

    01.11.2017 16:00
    I onda se svi pitaju, zasto nece niko da svoj glas da demokratama, pa svi su isti. Pa nisu to vase pare majkovici.

    Otkaz svima, to je nasa moc.
  • Vanja korumper

    01.11.2017 15:19
    Odavno se po Beogradu priča da Udovičić nemilice krade, i da se urađjuje u svaki namešteni tender.
    Ekspresno je mobingovao i otpustio savetnika Petroviča umesto da agrumentovano dokaže da nije bilo nenamenskih trošenja iz budžeta.
    Kako većina ministara krade nemilice što zna i Vučić i Brnabićka Udovičić je zaštićen od Justicije jer Vlada neće dozvoliti krivični postupak i osudu lopuvluka mladog Ministra.
    Vrhunski spotista je zaradio lovu kao sportista ali nije odoleo pohlepi i gomilanju love u sopstveni džep jer je očigledno sklon korupciji.
    Imaćemo izbore, imamoćemo mogućnost da ih oteramo sa vlasti ako budemo pametno glasali.
  • Deks

    01.11.2017 15:01
    Sportisti u Srbiji kao rodjeni za kriminal. Kako su se npr svi bivsi kosarkasi nasli na celu banaka u Srbiji tokom 2000-tih? Kad kazes ne treba da se iz budzeta republike, pokrajine i opstine izdvaja toliko novca za sport odgovaraju “pa mora se jer postoji stavka u budzetu za to”!? Ali to nije nikakav argument. Njihov lobi svuda vuce konce u sprezi politike i korupcije u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija