Glavni sudija Euleksa podneo ostavku, istraga u toku

Glavni sudija u misiji Euleks na Kosovu Malkolm Simons podneo je ostavku navodeći kao razlog korupciju u toj misiji i nereagovanje na njegove pritužbe.
Glavni sudija Euleksa podneo ostavku, istraga u toku
Foto: Pixabay
Euleks je saopštio da se navodi koje je Simons izneo istražuju, ali da je on od prošle godine takođe predmet niza nezavisnih istraga o "ozbiljnim optužbama protiv njega". "Ovi navodi su u različitim fazama istrage i neki su stigli do Disciplinskog odbora i sada čekaju odluku Odbora dok su drugi u toku", navodi se u saopštenju Euleksa.
 
Simons je rekao da podnosi ostavku zbog ozbiljnih poremećaja u Misiji EU za promovisanje pravne države na Kosovu (Euleks) koja treba da sudi u najozbiljnijim slučajevima korupcije i nekim ratnim zločinima na Kosovu. On je ocenio da Euleks nije misija koja nastoji da promoviše pravnu državu već da je to politička misija.
 
"Ko god misli suprotno ili je naivan ili glup", rekao je Simons i dodao da je dva puta pisao visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da se žali zbog korupcije u misiji, ali da nije dobio odgovor.
 
"Za mene to jasno pokazuje kako se Evropska unija ophodi prema korupciji... oni žele da zataškaju stvar", rekao je Simons i dodao da ta misija ne radi ništa i da on više ne želi "da bude deo te farse".
 
U saopštenju, Euleks je istakao da se svi navodi o neprikladnom ponašanju i kršenju propisa uzimaju ozbiljno i da su i iskazi koje je dao "Simons tretirani jednako ozbiljno" i da se takođe s tim u vezi sprovodi istraga na isti način kao što se sprovodi i istraga o optužbama protiv njega. Dodaje se da je od Simonsa traženo da podnese sve dokaze koje ima u prilog svojih tvrdnji, ali da "nažalost" on to još nije učinio.
  • Malkolm

    17.11.2017 15:46
    Korupcija je opšte mesto. Uvukla se sistemski, teško joj se odupreti, pa gosp. Simonsu kažem - svaka čast.
    Mogao je da prima neoliko desetina hiljada eur plate, "zaradi" daleko više kao korumper a umesto toga on je ogolio korupciju u misiji Euleksa.
  • Станко

    17.11.2017 06:26
    Lepo
    Šta se može protiv korupcije? Korupcija je stvorila državu Kosovo, i ništa ne može da to promeni pošto više nema novca. Promenu može napraviti samo rat.
  • cini se

    17.11.2017 01:29
    da ste i vi jednako
    glupi kao i mi koji smo verovali da ce se nesto promeniti dolaskom EU ili vas na Kosovo, tek sad cvetaju korupcija i ubistva i bili vi ili ne krivi zasto vas istrazuju ili ne vi cete biti krivi i osudjeni potisujem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.