Čanak: Ratovi 90-ih prekinuti, ali ne i završeni

Ratovi koji su se vodili devedesetih prekinuti su ali, na žalost, nisu i završeni, jer nikada do kraja nije sagledano koje su to ideologije dovele do njih, ko su bili njihovi promoteri, ko izvršioci, a ko inspiratori, niti su za ta zla osuđeni u svojim državama, kaže predsednik LSV Nenad Čanak.
Čanak: Ratovi 90-ih prekinuti, ali ne i završeni
Foto: Medija centar Beograd
"Posledica toga je uporna upotreba zapaljive retorike, rehabilitacija fašista, glorifikovanje haških osuđenika, prekrajanje istorije, te veličanje četnika sa jedne i ustaša sa druge strane", naveo je Čanak, podsećajući da su jedinice JNA na današnji dan pre 26 godina ušle u Vukovar i da je taj grad i dalje jedan u nizu dokaza da rane nastale ratovima devedesetih teško zarastaju.
 
"Posledica toga je recimo bilo postavljanje table "Za dom spremni" u Jasenovcu i paljenje novina na srpskom jeziku ili prošlogodišnje razbijanje izložbe "Vukovar-razaranje jednog grada" u Novom Sadu", kaže lider LSV.
 
Prema njegovim rečima, sve su to znaci i upozorenja da bi zlo iz devedesetih moglo da se ponovi: "Upravo zbog toga, potrebno je da se glasnije nego ikada čuje glas antifašista Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, krajnji je trenutak za suočavanje sa prošlošću i jaču inicijativu za uspostavljanje tesne kulturne i svake druge saradnje kako na međudržavnom, tako i na lokalnom i regionalnom nivou".
 
Kako je rekao, zna iz iskustva da je to moguće i podseća da je, dok je predsedavao Skupštinom Vojvodine, 2001. godine, vraćena muzejska građa Vukovara, organizovani prvi Dani Istre u Vojvodini, a godinu kasnije je obnovljen most između Bačke Palanke i Iloka.
 
"Uveren sam da su slične inicijative neophodne danas, isto kao što je neophodno i podizanje antiratnih spomenika u više gradova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore", poručio je Čanak.
  • U.N.K.L.E.

    18.11.2017 14:56
    Sa kime je ono LSV u koaliciji na lokalnom nivou u Vojvodini?

    Svaki divan završen.
  • Fruskogorac

    18.11.2017 13:24
    ...
    Bolje raspisi izbore u stranci dok ti se nije raspala...
  • Tja

    18.11.2017 13:02
    Canak i dalje ima vrlo razumnu retoriku. Ali steta sto se toliko kompromitovao da ga vise niko ne slusa (ako ga je iko slusao i ranije), cak i mi koji smo autonomasi-republikanci mu vise ne verujemo jer je u praksi pokazao da je jako dobar sluga beogradskih rezima i najverovatnije saradnik DB-a, ucenjen ili svojevoljno - potpuno je svejedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.