Naredne godine stiže virtuelni vodič kroz kulturno blago Srbije - "E-muzeji"

Ministri kulture i informisanja i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević potpisali su u Beogradu sporazum koji će omogućiti izradu elektronske platforme koja će predstavljati vodič kroz kulturno blago Srbije.
Naredne godine stiže virtuelni vodič kroz kulturno blago Srbije - "E-muzeji"
Foto: Pixabay
Projekat e-muzeji predstavljaće virtuelni prikaz kulturnog blaga, a namenjen je pre svega đacima, ali i građanima i turistima.
 
"Na tragu smo platforme koja će omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola da se upoznaju s muzejima, bibliotekama, spomenicima kulture...", rekao je Vukosavljević i dodao da će to omogućiti da deca pripremljena kroz nastavu i razgovor s nastavnicima idu na ekskurzije.
 
Platforma bi trebalo da bude uspostavljena naredne godine, a prema rečima Šarčevića, projekat će početi s digitalizacijom kulturnog blaga koje je pohranjeno u Beogradu. On je dodao da će to biti uvod u novi koncept đačkih ekskurzija.
 
U planu je da se digitalizuje Vojni muzej, ali i druge ustanove, lokaliteti i spomenici koji su najčešće na ruti đačkih ekskurzija. Pored toga, cilj je da se digitalizuju sadržaji o kojima deca uče na časovima istorije i geografije, ali i Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti i Narodni muzej, koji se još rekonstruiše.
 
Platforma će biti dostupna učenicima na školskim računarima, ali i kao aplikacija za telefon kako bi mogla da se koristi na konkretnim lokacijama koje se obilaze.
  • Seviljski varvarin

    12.12.2017 15:27
    Petrijin venac
    Znači: moravac, gusle i porođaj u štali...
  • Kultura i Srbija

    12.12.2017 11:46
    To blago i postoji samo u virtualnom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija