Ambasada Francuske pozvala građane da pošalju svedočanstva o Prvom svetskom ratu

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji najavili su danas da će Putujuća izložba o sećanjima na oslobadjanje Srbije 1918. biti predstavljena na jesen i pozvali gradjane da pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom.
Francuski institut u Srbiji organizovaće putujuću izložbu na srpskom i francuskom jeziku, jednu od manifestacija kojom se obeležava 100 godina od oslobodjenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata, kroz dva aspekta - istoriju srpskih gradova i porodična svedočenja o francusko-srpskoj vojnoj i civilnoj solidarnosti.
 
Izložba će tokom oktobra biti predstavljena u nekoliko gradova Srbije oslobodjenih u oktobru 1918. godine, medju kojima su Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin i Kladovo, a od 1. novembra, na dan stogodišnjice oslobodjenja Beograda, izložba će biti postavljena u galeriji Francuskog instituta u Beogradu.
 
Francuski institut uputio je poziv gradjanima Srbije da do 31. maja pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom, a oni koji žele da se odazovu treba da prilože svedočenje ili priču jednog člana porodice čija je sudbina bila povezana sa vojnim i/ili civilnim francusko-srpskim prijateljstvom u periodu 1914-1918, fotografiju koja svedoči o toj porodičnoj priči i sećanju, kao i fotografiju člana porodice koji prilaže svedočenje.
 
"Prvi svetski rat ostavio je dubok i trajan trag u Srbiji, bio je to period teških patnji i vojnog i civilnog stanovništva. Jedan vek kasnije, kolektivno sećanje, ali i porodična sećanja, čuvaju uspomene na bolne dogadjaje, ali i na solidarnost i prijateljstvo koje je povezalo Srbiju i Francusku u periodu 1914-1918", navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je ta solidarnost bila istovremeno vojna i civilna.
 
"U 2018. godini se obeležava 100 godina od oslobodjenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata. Francuska vojska je u tome imala značajnu ulogu. Mnogi francuski vojnici su položili svoje živote rame uz rame sa srpskim vojnicima na Solunskom frontu. Ovaj dogadjaj bio je osnova posebnog odnosa koji postoji izmedju Francuske i Srbije od tog vremena, koji je ovekovečen retkim postojanjem spomenika zahvalnosti Francuskoj u nekoj stranoj zemlji", navela je Ambasada Francuske.
 
Stogodišnjica oslobođenja je, navodi ambasada, prilika da se podseti koliko su duboke istorijske veze koje održavaju Francuska i Srbija - putem svečanosti, izložbi, konferencija i filmova. Ambasada je najavila i ceremoniju otkrivanja obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi u Kalemegdanskom parku, u Beogradu.
 
Najavljeno je i da će u Ambasadi Francuske na dan oslobodjenja Beograda 1. novembra biti organizovan prijem u prisustvu predstavnika civilnih i vojnih zvaničnika Srbije.
  • Mile zlojeb

    24.03.2018 19:24
    Dobro je da nisu pozvali i preživele svedoke. Kasno!
  • Perica

    24.03.2018 16:05
    Obavezno poslati
    Slike iz devedesetih jer taj rat još traje samo su oni promenuli stranu i sad su saveznici sa onima protiv kojih smo se borili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.