Dogovoren novi aranžman sa MMF-om

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF, koji će trajati do januara 2021.
Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF, a ne finansijsku pomoć.
 
"Razgovori sa MMF-om bili su teški, ali konstruktivni. Ispunili smo uslove i postigli dogovor", naveo je Mali nakon trodnevne posete delegacije MMF-a Srbiji.
 
Kako je naglasio, dogovoreno je da se potpuno ukine zakon o privremenom smanjenju penzija ove godine, a oni penzioneri sa najnižim primanjima koji nisu bili obuhvaćeni smanjenjem primanja biće povećane penzije.
 
"Tačan iznos će se precizno znati u septembru. Sada je još rano, ali sve ide kako treba. I oko plata u javnom sektoru takođe smo dogovorili povećanje, ali iznos će, takođe, biti poznat u septembru. Biće značajno, to je sve što mogu da kažem", rekao je Mali. "Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut potpuno do kraja godine, a ne fazno", kaže ministar finansija Siniša Mali.
 
Novi program "Instrument koordinacije politika" (PCI) osmišljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja ovog programa MMF ima više savetodavnu nego kontrolnu ulogu. 
 
Predviđeno je da aranžman traje 30 meseci
 
Šef Misije MMF Džejms Ruf je saopštio da će na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke. Razmatranje ovog dogovora na Izvršnom odboru MMF je okvirno planirano za sredinu jula.
 
"Misija MMF-a je postigla dogovor na nivou tima sa vlastima Srbije, koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI", pojasnio je Ruf.
 
Precizira da je PCI novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a. Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda. 
 
"Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu, i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije", navodi Ruf.
 
Ruf kaže da MMF očekuje da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit. 
 
"Od 2019. godine pa nadalje, cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada", naveo je Ruf.
 
Takođe, dodao je, ovaj program bi omogućio ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u. 
 
Prema njegovim rečima reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i da se unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok.
 
Navodi i da primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenom privatnim sektorom. 
 
"Prioriteti u pogledu politike uključuju borbu protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća, i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike", zaključio je Ruf.
  • Doživotno kažnjeni

    13.06.2018 14:50
    Već su dožovotno kažnjeni svi oni koji pre 65 godine neće moći dobiti nikakvu penziju, osim invalidske,a i nju teško...
  • ggg

    13.06.2018 13:14
    lepa vest da će se prestati sa umanjenjem penzija- živi bili pa videli- nego kada će se izglasati zakon o doživotnom kažnjavanju pri odlasku u prevremenu penziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.