EP: Nezavisnost pravosuđa nije osigurana i nema napretka u slobodi medija

Srbija treba da uskladi‡ svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom i da ojača vladavinu prava, pošto nezavisnost pravosudja nije osigurana i još nema napretka u slobodi izržavanja i medija, navodi se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.
EP: Nezavisnost pravosuđa nije osigurana i nema napretka u slobodi medija
Foto: 021.rs
U nacrtu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera navodi se da srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, kao i da treba ubrzati rad na normalizaciji odnosa s Kosovom što treba da bude definisano pravno obavezujućim sporazumom.
 
"Poziva se Srbija da pojača napore u reformama u oblasti vladavine prava, posebno da se obezbedi nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosudnog sistema", navodi se u dokumentu. O nacrtu Mekalisterovog izveštaja će naredne sedmice raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta u Briselu.
 
Uz ocenu da nezavisnost pravosudja u Srbiji nije potpuno osigurana, vlasti se pozivaju da ojačaju odgovornost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost sudstva i da se uspostavi sistem besplatne pravne pomoći. U dokumentu se poziva Srbija da "progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući svoju politiku o Rusiji" i pozdravlja doprinos Srbije u medjunarodnim mirovnim operacijama i njen konstruktivan pristup u migrantskoj i izbegličkoj krizi.
 
U nacrtu izveštaja je pozdravljen nastavak angažovanja Srbije u procesu normalizacije s Kosovom kao i odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga, ali i dodaje da treba ubrzati rad na novoj fazi dijaloga u pogledu obuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova koju treba definisati pravno obavezujućim sporazumom.
 
Ponavlja se zabrinutost što nije bilo napretka u poboljšanju situacije povodom slobode izražavanja i medija i naglašava da pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaje pitanje za brigu.
 
Srpski parlament i dalje ne upražnjava efikasan nadzor nad izvršnom vlasti, a transparentnost, inkluzivnosti i kvalitet zakonodavnog procesa treba pojačati, naglašava se u dokumentu koji pozdravlja smanjenje hitnih procedura u usvajanju zakona, mada su one i dalje česte. Postupke koji ograničavaju mogućnosti parlamenta da raspravlja i razmatra zakone treba izbeći, dok treba podržati rad nezavisnih regulatornih tela, kao što je ombudsman, navodi se u predlogu izveštaja.
  • pera

    13.06.2018 22:24
    ..
    Eto, Kosovski problem jos malo pa resen i evo vec uvode nova uslovljavanja. "Nezavisno sudstvo", "sloboda medija". Sta nam rade ovi stranci. Pa dokle vise?? Sta je sledece, dostojanstven zivot?
  • Мунгос

    13.06.2018 21:23
    @ fk,
    Каква увреда за ЕУ, какви бакрачи.
    Да је стварно увреда, ЕУ то не би дозволила, дала би налог Вучићу и он би поправио грешку. Све је под контролом.
  • Мунгос

    13.06.2018 19:34
    Европски Парламент је у овом случају промашио, нема смисла шта ради. Није фер.
    Не ваља им скупштина Србије, иако скупштина усваја из цуга и на звонце сваки закон који нам поклони ЕУ. И Влада прихвата сваки закон које нам невладине владине организације тутну на усвајање.
    Не ваља им наше правосуђе, а оно комплет копира политичка суђења и правне тековине намештених суђења у Унији. Не знам да ли овај Дејвид Мекалистер сам пише извештаје, или му то нетачне податке диктира неки непријатељ Уније који жели да од Србије као узорног поданика, направи новог противника и дисидента.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.