Cigarete ponovo poskupele

Cigarete pojedinih proizvođača od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, objavio je Službeni glasnik.
Cigarete ponovo poskupele
Foto: Pixabay
Naime, u skladu sa članom 68. Zakona o duvanu, a zbog porasta akciza od 1. jula ove godine, od 16. jula na snazi su nove maloprodajne cene duvanskih prerađevina. Tako će već od danas na kioscima "plavi bond" koštati 240 dinara, a "gold 100’s" 250 dinara po paklici, "marlboro" 330 dinara, dok za "eve 120" treba izdvojiti 350 dinara, za "L&M" 250, a za "parlament" 370 dinara.
 
Veće cene cigareta posledica su rasta akcize na duvan koja je od 1. jula veća za 1,5 dinar po pakli. To je, inače, drugo povećanje akciza u ovoj godini prema akciznom kalendaru Ministarstva finansija.
 
Iako su gotovo svi proizvođači cigareta i duvanskih proizvoda pre samo dve nedelje, nakon porasta akcize, isticali da ovaj put neće biti poskupljenja, to se ipak dogodilo.
 
Prema saznanjima "Blica", očekuje se i da ostali proizvođači uskoro povećaju cene cigareta.
 
Prema utvrđenom akciznom kalendaru, specifična akciza povećava se za 1,5 dinara dva puta godišnje, u januaru i u julu. Sa novim rastom od 1. jula ove godine, deo koji država uzima proizvođačima po paklici cigareta iznosiće 68,5 dinara, umesto dosadašnjih 67 dinara. Ovaj akcizni kalendar važi do kraja 2020. godine.
 
Prema rečima duvandžija, iznos proporcionalne akcize od 33 odsto se ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV. To znači da sa porastom specifične akcize za 1,5 dinar neminovno rastu i drugi nameti koje proizvođači moraju da izdvoje za državu.
 
"Dakle, kada paklica cigareta poskupi za 10 dinara, kao što se desilo sada, ali i u februaru ove godine, pa sa 230 dinara ode na 240, podiže se i proporcionalna akciza. Naime, taj iznos od 33 odsto se obračunava na novu cenu paklice od 240 dinara, a na to se dodaje i PDV od 20 odsto. Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara, šest do sedam dinara ide državi", naglašavaju duvandžije.
 
Na pojedinim prodajnim mestima još se mogu naći cigarete po starim prodajnim cenama, a trgovci kažu da će te stare zalihe u roku od dan, dva biti potrošene.
  • Jašar

    16.07.2018 21:53
    Što bi reko naš Nele, neka puši narod naš.
  • Dejan

    16.07.2018 15:13
    cug
    Srbistan dnevno spali duvana oko milion eura na dan ! Saberite to na godinjem nivou, pa tu dodajte kafenisanje ! Ode miijarda eura na otrovni uzitak, al ajd nije tako, ne razumem ja to. Turci jos pre 1600 godinja pozatvarali kuce kafe ( kafane) jer su vlasti uvidele da je narod depresivan i nista ne radi pa su uveli caj kao bolju opciju i zamenu !
  • Salamander

    16.07.2018 14:53
    prestao sam da pusim
    pre 20 godina
    Ne zato sto sam " morao" , nego mi je svanuli, da NEMA POTREBE da robijate, jer su vrata tog zatvora OTVORENA !!!
    Nema nuspojava, to je laz.
    Jednostavno ugasis cigaru i resis se napasti.
    Pomaze da se setite koliko tesko i smrdljivo je bilo ucenje pusenja, to nasilje nad sobom.
    Jednostavno, orestanite da kaznjavate sami sebe !!!
    Nagrada:
    1.) Cist vazduh, mnogo vise slibode, vreme, ruke, dzepovi... mnogo manje komplikacija ( upaljaci, sibice, cigare, bixovi, ima-nema ovih-onih... ma DAVEZ jedan je to pusenje !!!)
    2.) 1000 din DNEVNO ustede: 30000 mesecno, 365000 godisnje, 3650000 u 10 godina, 70.000 evrica za 20 godina !!! hej, covece, STAN i kola !!!
    3.) Z D R A V Lj E ( nema cenu ), kondicija...



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.