Šta predviđaju novine u carinskom zakonu

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog carinskog zakona, koji predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka.
Šta predviđaju novine u carinskom zakonu
Foto: Pixabay
Ministar finansija Siniša Mali kaže da je ovaj dokument većim delom usklađen sa carinskim zakonom Evropske unije. Jedna od novina je, prema rečima ministra, da je rok u kojem roba može da bude u privremenom smeštaju povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.
 
"Ovo su neke od najvažnijih izmena u odnosu na trenutno važeći carinski zakon. Ono što je važno je da novi carinski zakon ne sadrži odredbe koje bi, eventualno, dovele učesnike u carinskom postupku u lošiji položaj u odnosu na primenu sada važeće regulative", kaže Mali. 
 
Mali je, navodi se u saopštenju ministarstva, rekao da se tim zakonskim rešenjem predviđa da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronskim putem. Kako je objasnio, deklaracije će se podnositi elektronski, a za primenu tih zakonskih odredbi potrebno je razviti nove i nadograditi postojeće IT sisteme, što, kaže, zahteva izvesno vreme i navodi da je u Evropskoj Uniji planirano da to bude najkasnije do kraja 2020. godine. 
 
Predlogom zakona se, dodaje Mali, uvode nova carinska pojednostavljenja, kao što je centralizovano carinjenje i samoprocena, dok se kod postojećih pojednostavljenja u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata. "U odnosu na sada važeći carinski zakon, prvi put se odredbe koje se odnose na carinski dug nalaze u početnim poglavljima carinskog zakona, što ukazuje na izuzetnu važnost finansijskog aspekta u postupku primene carinskih propisa", rekao je Mali. 
 
Takođe, kaže, novina je da se uvodi nova podela carinskih postupaka na stavljanje robe u slobodan promet, posebni postupci i izvoz, a ustanovljeno je obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka. Prema rečima Malog, Predlogom carinskog zakona je predviđeno i da smeštaj robe u slobodne zone postaje poseban carinski postupak - postupak slobodne zone. 
 
Ministar je naveo i da se ukidaju carinski postupci prerade pod carinskim nadzorom i aktivno oplemenjivanje u sistemu povraćaja, kao i da se osnažuje institut ovlašćenog privrednog subjekta. "Aktivno oplemenjivanje može se odobriti bez obaveze da se roba ponovo izveze", navodi ministar u saopštenju.
  • pirke

    18.07.2018 07:45
    Turista
    Da je pameti, podigli bi i vrednost robe koja se ne carini sa 100 bar na 200 EUR...
  • wifi

    18.07.2018 07:24
    ajmo redom...
    Produženje roka za privremeni smeštaj robe (skladište tipa E, sažeta deklaracija) znači da je stranci u postupku sada omogućeno mnogo više vremena da prikupi potrebnu a nedostajuću dokumentaciju, da u slučaju ako je uvoz nemoguć iz raznih razloga ima više vremena da se organizuje i pripremi za povrat robe u inostranstvo...
    Privremeni uvoz je opet poseban postupak koji će omogućiti bolje planiranje kao i dugoročniju izvesnost u poslovanju, a ne kako je neko naveo bescarinski uvoz luksuznih automobila.
    Treće, unapređuju se postojeće platforme za elektronsko podnošenje deklaracija i razvijaju se nove i modernije koje će sasvim sigurno podržavati daleko šire mogućnosti u radu. Institut OPS (ovlašćeni privredni subjekat) je nešto što dozvoljava kredibilnim firmama da poslove carinjenja završavaju u tzv. kućnom carinjenju i sasvim sigurno je dobra stvar za one koje rade svoj posao pošteno i odgovorno. Ovo već funkcioniše, ali je intencija da se broj korisnika poveća i proširi. Slobodne zone su u ekspanziji pa je bilo i logično da se zakonska regulativa bolje uredi pošto je u praksi bilo određenih nedorečenosti i stari carinski zakon je ostvljao dosta prostora za različita tumačenja koja su izazivala probleme u postupku.
    U svakom slućaju, kao neko ko ima svakodnevno posla sa carinskim procedurama ovo je pomak unapred. Što se tiče korupcije, uvek je bilo, ima i biće sve dok carinik ima platu od 27.000 din. Sramota. Prostor mi ne dovoljava ali ima toga još...
  • Vlada

    17.07.2018 20:49
    znači da krkani sada mogu privremeno da uvezu audije i američka kola na 10 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.