Đorđević: Politika Vlade je da se preduzeća ne gase, to važi i za novosadski "DES"

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je politika Vlade Srbije da se firme i kompanije ne gase i da to važi i za preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "DES" iz Novog Sada.
Radnici tog preduzeća, koje zapošljava oko 60 odsto osoba sa invaliditetom, krajem jula su započeli proteste zbog problema sa zaostalim platama, isplatom zdravstvenog i penzionog osiguranja i putnih troškova.
 
"Oni još ne štrajkuju, imali su proteste. U Srbiji postoji 19 firmi "DES-a" i svi su ravnopravni za nas. Politika Vlade Srbije jeste da ne gasimo firme i kompanije, to isto važi i za te firme, mi želimo da sačuvamo radna mesta", rekao je Đorđević za TV Prva.
 
Ministar je podsetio da je u petak imao sastanak sa direktorom tog preduzeća Branislavom Kostadinovićem i predstavnicima sindikata radnika i istakao da je cilj da reorganizacijom dođu do rešenja problema. 
 
"Oni imaju dosta prednosti kada su u pitanju takve kompanije i oni to treba da iskoriste na tržištu rada. Ministarstvo je tu da njima pomogne u tome i upravo smo o tome razgovarali kako da izađemo iz ove krize", izjavio je Đorđević.
 
Podsetio je da sunovrat preduzeća "DES" počinje od 2006. godine lošim poslovanjem, koje je kulminiralo 2014. godine i da Ministarstvo od tada pokušava da ih izvuče iz krize.
 
Podsetimo, radnici DES-a, preduzeća koje mahom zapošljava osobe sa invaliditetom, organizovali su štrajk upozorenja, jer rukovodstvo, ali ni resorno ministarstvo nisu reagovali na njihove apele. Naime, ova firma je već duže u finansijskim problemima, pokrenut je i stečajni postupak i pripremljen plan reorganizacije kojim je već deo duga pretvoren u vlasništvo Grada Novog Sada, kao najvećeg akcionara, i još 17 drugih lokalnih samouprava i državnih organa. Međutim, firma nije ispunila obaveze prema radnicima, pa su oni tražili da se počne sa redovnom isplatom zarada, da se overe zdravstvene knjižice i poveže radni staž.
  • Fudbaler

    06.08.2018 21:06
    DES
    Podsetio je da sunovrat preduzeća "DES" počinje od 2006. godine lošim poslovanjem, koje je kulminiralo 2014. godine i da Ministarstvo od tada pokušava da ih izvuče iz krize. Strašno koliko si nas uništili i koliko su našu državu ekonomski oslobodili.
  • Aleksa

    06.08.2018 15:30
    Odgovor
    Koliko sam upoznat NSZ ima mnogo podseticajnih mera za stimulisanje zapošljavanja lica sa indvalitegom. To je dokaz da se na tel ljude misli, pa otuda očekujem da se i Des širom Srbije rehabilituje.
  • VOJVODJANER

    06.08.2018 14:18
    Koliko
    Koliko vidim politika svih Srbijanskih vlada od 88-pa na ovamo je da se Vojvodina opljacka,devastira i rasproda.Kad se to zavrsi onda moze i da ode-nece niko plakati u Srbijici za "precanima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.