Predsednik SANU: U balkanskim narodima trajno je ustoličen kompleks žrtve

Čini se da problem Kosova i Metohije često oportuno koristimo da se sa svojom nemarnošću i nepreduzimljivošću po raznim pitanjima iza njega sakrijemo ili kamufliramo izostanak potrebne solidarnosti, kaže predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.
"Upravo sada je trenutak za formiranje jednog prosvetljenijeg i bolje koncipiranog ministarstva (ili kakve druge adekvatne institucije) za našu dijasporu", navodi Kostić u autorskom tekstu za Tanjug.
 
"Nisam siguran u kojoj meri je u Srbiji postojala svest o tim problemima. Iako ih potiskujem, muče me sećanja na doček nesrećnih žrtava 'Oluje', koji nam (ili "mi", ako hoćete) ne služi na čast", ističe predsednik SANU.
 
Dodaje da je "prostor kome pripadamo brutalno zatrovan izvesnim apokrifnim stavovima, kojima je 'međunarodna zajednica' verovatno i svesno kumovala. Na primer, radi se o nekritičnoj raspodeli krivice, pa su političke elite različitih kolektiviteta zloupotrebile koncept 'ekskluzivnosti i isključivosti žrtve' radi postizanja često prizemnih ciljeva i maskiranja 'domaćeg, kućnog nacionalizma'".
 
"Drugo na šta želim da ukažem je skraćivanje vremenskog okvira istorije, koja na ovim prostorima sada traje samo par decenija – ono što se događalo pre toga više ne važi. Štaviše, uočljiv je trud da se ta "preistorija" od pre samo pola veka ili tek nešto više našminka bojama "političke korektnosti" ili za domaće potrebe izmenjene istorije. Konačno, u istorijskim rutinama balkanskih naroda trajno je ustoličen kompleks žrtve, projektovanje krivice na one oko nas, diluvijalna opravdanost osvete za sve što je podneto, koja nikada nije dovoljna niti se može dovesti do kraja. Infantilno-maligno nacionalni identiteti se često definišu, ne kroz nas same, nego kroz naša neprijateljstva, kroz one druge koji su tako različiti od nas (nedovoljno zadovoljni time da "mi budemo mi", pribegavaju staroj matrici "mi smo zapravo ne-vi"). I tu je Srbija u problemu i izvesnom čudu, koje ne mimoilazi ni mene", piše Kostić.
 
Navodi da je "suviše ostalo nepopunjenih rovova i tranšeja istorije koje su moćni vozači točka istorije iskoristili da ponovo razigraju stare podele i mržnje. Balkanski narodi ni u suočavanju sa budućnošću nemaju više iste pozicije - neki su članovi EU (ključni kriterijum njihovog prijema leži u antiruskim resentimanima evropske politike), a gotovo svi hrle u NATO. U tim trkama ka "napretku" jedna od balkanskih igara postaje i saplitanje, a uveče, kada odmaramo, igramo se laže i paralaže".
 
"Možda je vreme da se detaljnije pozabavimo Srbijom i to ne samo Srbijom na Balkanu (na koji će nas uporno vraćati naši "prijatelji" i neke druge logike), već Srbijom u svetu", zaključuje predsednik SANU.
  • mA nemoj

    12.08.2018 14:27
    ironija
    Rece neko ko testira eksperimentalne lekove na pacijentinima zbog love...
  • V

    11.08.2018 08:12
    SANU?
    umesto što je ukinuta VANU, trebalo je ukinuti SANU, iz javnog, naučnog, kulturnog života proterati sve "akademike" koji su odgovorni za "Memorandum", tj. okidač kompletnog zla u bivšoj SFRJ koje je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih...

    To čime se SANU bavila nije ni nauka ni umetnost.

  • Bob Rock

    10.08.2018 18:51
    @Tunel bez kraja
    "Možda to ima veze sa iznosom populacionog IQa (...)"

    Ne igra "populacioni IQ" tu nikakvu ulogu. Da je tako, onda se civilizacije ne bi uzdizale i padale. Ali bih mogao da se složim da postoji nešto što bih možda mogao da nazovem intelektualni/stručni kapital, mada to nije isto ni blizu dobar opis. Dakle kakve veštine poseduje jedan narod, i koliko uspešno prenosi te veštine na sledeće generacije, pa i koliko uspešno naredne generacije unapređuju iste veštine i razvijaju nove. Što po pitanju proizvodnje, upravljanja, i tako redom.

    Osim ako ste i Vi na tako nešto mislili, ali se plastično izrazili. A pogrešno je reći da je naš narod genetski gluplji od recimo Nemaca.

    Istorija to najbolje dokazuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija