Čistka u Turskoj, otpušteno više od 50.000 ljudi, ukinuta 24 medija

Turska ministarstva suspendovala su oko 50.000 zaposlenih, u sveoštoj hajci za pristalicama Fetulaha Gulena, koga su turske vlasti optužile da je organizator propalog puča. Ukupno su 24 medijske kuće ostale bez dozvole.

Ministarstvo obrazovanja je suspendovalo 15.200 zaposlenih i ukinulo licence za 21.000 učitelja i nastavnika, javlja dnevnik Hurijet.

"Naše ministarstvo sprovelo je široke mere protiv zaposlenih u centralnim i ruralim oblastima, koji imaju veze sa pučistima. Do danas, suspendovano je 15.200 osoba i protiv njih su pokrenute istrage", navelo je ministarstvo obrazovanja.

Hurijet je, sabravši sve podatke, objavio da je iz nastave uklonjeno više od 36.000 učitelja i nastavnika.

U kancelariji premijera, suspendovano je 257 zaposlenih, u ministarstvu unutrašnjih poslova bezmalo 9.000 službenika i 7.850 policajaca, dok se oko 6.000 vojnika nalazi u pritvoru.

Otpušteno je i oko 2.700 sudija i 1.500 zaposlenih u ministarstvu finasija.

Visoki savez obrazovanja zatražio je smenu 1.500 dekana visokoškolskih ustanova.

Tursko medijsko regulatorno telo oduzelo je sva prava emitovanja ili objavljivanja medijskim kućama čiji se nazivi ne navode, povezanim s Gulenom ili onim koje ga podržavaju.

Navodi se da su tim merama obuhvaćene 24 medijske kuće u Turskoj.

Velike čistke su u toku od propalog puča izvedenog tokom noći između petka i subote. Privedene su ili otpuštene hiljade ljudi iz sudstva, policije, vojske, državne uprave i uprava za verska pitanja.

  • Mirko

    20.07.2016 16:40
    Sve ovo je trebalo uraditi u Srbiji 5. oktobra. Nadam se da da demokratski lopovski olos Srbije ovo cita.
  • nss

    19.07.2016 19:18
    nss
    munjevitom brzinom otkrio neprijatelje cak i medju prosvetnim radnicima...dakle ko ce da me ubedi da ovo nije sve unapred pripremljeno...staljin je bio mala maca za ovog mrguda...od pogleda da se smrznes...
  • Posmatrač

    19.07.2016 19:12
    Sve je jasno
    Očigledno je da je Erdogan znatno ranije znao da se sprema neka vrsta puča i pustio da se odigra da bi mogao da se obračuna sa neistomišljenicima.Jer kako objasniti da je za svega nekoliko dana posle puča uhapšeno skoro 5000 ljudi,a smenjeno više desetina hiljada iz administracije,vojske,policije i prosvete.Kako to da je policija bila jača od vojske a i da se narod kao spontano okupio da brani Erdogana..Ipak kao i svi diktatori i on pogrešno misli da je ugušio opoziciju.Nije,samo je odložio svoj pad.Žao mi je što će turski narod tek platiti skupu cenu ostanka Erdogana na vlasti ali nikom nije do zore gorela.Setimo se primera Čilea,Grčke,Španije,Portugala i još nekih južnoameričkih diktatura.Sve su na kraju pale.Na žalost narod je platio to krvavom cenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.