Napadač u Minhenu mamio ljude preko Fejsbuka, nudio besplatan ručak

Policija je potvrdila da je napadač iz Minhena koji je izvršio samoubistvo Ali David Sonboli, Nemac iranskog porekla koji je živeo u siromašnom kraju tog grada.
Policija je rekla da još uvek ne zna motiv njegovog napada. Prema nekim izveštajima on je sin taksiste i ima dvojno državljanstvo. Bild je izvestio da je policija na ispitivanje privela napadačevog oca, a u njihovom domu u četvrti Maksforštat brojni forenzičari tragali su za materijalnim dokazima. 
 
Zvaničnici su saopštili da napadač nije povezan sa Islamskom državom. "To je tipičan slučaj nasumičnog pucanja i nema nikakve veze sa terorizmom", rekao je tužilac.
 
Kako je rekao šef minhenske policije Hubertus Andre, napadač je rođen i odrastao u Minhenu, a napad "apsolutno" nije povezan sa pitanjem izbeglica. Prema njegovim rečima, nisu nađeni dokazi da je imao pomoć, a u kući nije nađeno ništa što bi ga povezivalo sa Islamskom državom. Naveo je i da se Sonboli lečio na psihijatriji. 
 
Najmlađa žrtva ima 14 godina
 
Svi ubijeni su iz Minhena. Osam žrtava imalo je između 14 i 21 godine, a jedna žena je imala 45. Minhenska policija saopštila je da je u pucnjavi ranjeno 27 osoba. Trenutno se u bolnicama nalazi 16 povređenih, od kojih su dve osobe u teškom stanju.
 
Gradonačelnik Minhena Diter Rajter proglasio je danas Dan žalosti.
 
Napadač, koji je pucao u ljude u tržnom centru, živeo je sa roditeljima, a komšije kažu da su ga videle juče. Neki od poznanika rekli su za medije da je bio veoma dobar i da nemaju ništa loše za njega da kažu. Bio je naoružan pištoljem "glok", devet milimetara, i imao je 300 metaka u rancu.
 
Policija u Minhenu zamolila je sve koji poseduju bilo kakve snimke ili fotografije da ih dostave potrazi za novim dokazima.
 
Mamio ljude nudeći besplatnu hranu u Meku
 
Postoje indicije da je napadač otvorio lažni Fejsbuk nalog na žensko ime sa kog je pozvao ljude da u što većem broju svrate u Mekdonalds gde će im platiti ručak.
 
Po dosadašnjim izveštajima, profil na Fejsbuku je otvoren neposredno pre nego što se pojavio post koji poziva ljude da dođu u Mekdonalds, da bi odmah nakon toga profil postao neaktivan za vreme dok se odvijao napad, piše Gardijan. Šef policije u Minhenu rekao je da je istraga u toku, ali da za sada izgleda da su ti navodi tačni. Policija je prilikom pretresa sobe napadača pronašla isečke iz novina o napadima, uključujući i članak pod naslovom "Zašto studenti ubijaju?".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet