Nemački ministar policije: Video igrice inspirisale ubicu

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da su nasilne video igrice inspirisale mladog Iranca koji je u petak u Minhenu ubio devetoro ljudi.
"Veliki broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja", rekao je De Mezijer nakon sastanka bezbednosnog štaba nemačke savezne vlade, na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske.
 
De Mezijer je upozorio na to kako je potrebna "funkcionalna okolina" kako bi se ne vreme otkrilo ponašanje koje vodi tragedijama poput one u Minhenu.
 
"Ono što nam je potrebno su građani koji obraćaju pažnju", rekao je  nemački ministar policije i dodao kako postoje indicije da je 18-godišnji Ali David Sonboli, sin useljenika iz Irana, bio žrtva mobinga u školi.
 
Kako je ranije rekao šef minhenske policije Hubertus Andre, napadač je rođen i odrastao u Minhenu, a napad "apsolutno" nije povezan sa pitanjem izbeglica. Prema njegovim rečima, nisu nađeni dokazi da je imao pomoć, a u kući nije nađeno ništa što bi ga povezivalo sa Islamskom državom. Naveo je i da se Sonboli lečio na psihijatriji. 
 
Napadač, koji je pucao u ljude u tržnom centru, živeo je sa roditeljima, a komšije kažu da su ga videle juče. Neki od poznanika rekli su za medije da je bio veoma dobar i da nemaju ništa loše za njega da kažu. Bio je naoružan pištoljem "glok", devet milimetara, i imao je 300 metaka u rancu.
 
Policija u Minhenu zamolila je sve koji poseduju bilo kakve snimke ili fotografije da ih dostave potrazi za novim dokazima.
 
Postoje indicije da je napadač otvorio lažni Fejsbuk nalog na žensko ime sa kog je pozvao ljude da u što većem broju svrate u Mekdonalds gde će im platiti ručak.
 
Po dosadašnjim izveštajima, profil na Fejsbuku je otvoren neposredno pre nego što se pojavio post koji poziva ljude da dođu u Mekdonalds, da bi odmah nakon toga profil postao neaktivan za vreme dok se odvijao napad, piše Gardijan.
  • Skrivene poruke

    24.07.2016 09:45
    U okviru modernog filma za bisokope i računare, kao i za igrice, a koji se emiruje na 50 i više frejmova u sekundi, može se sakriti kompletan pokret, znači ubadanje nožem ili pucanje.
    Na srpskim televizijama se emituju uglavnom nehumani filmovi namenjeni agresiji i depresiji. Kao da nikakvi drugi ne postoje.
    Čast malim televizijama, čiji urednici nisu kupljeni!
  • Mile

    24.07.2016 08:33
    Covek je apsolutno u pravu.Klinci zive u virtuelnom svetu ,na zalost.Nekad sam se panjao na drvo da ukradem koju tresnju,a ne da vijam neke pokemone...
  • null

    23.07.2016 21:11
    Ok gospodin gradonačelnik sad da podnese ostavku, ovakvo nazadno razmišljanje smo trebali ostavili u 90tim. A gaming community ima dovoljno lošu reputaciju da bi oko ovoga stvarno trebalo podići frku ili ovakve prozivke nisu problem dok ih izgovara ponosni vlasnik testisa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.