Nove prepirke zbog brojanja glasova u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH (SIP) odlučila je da se glasovi u Srebrenici ne prebrojavaju ponovo, što je posvađalo članove tog tela.

Nakon višesatnog zasedanja iz Komisije juče je zvanično potvrđeno samo da je uvažen deo od ukupno 250 zahteva za ponovno brojanje glasova, kao i da će to biti sprovedeno tokom predstojećeg vikenda. Naknadno se saznalo da novog prebrojavanja glasova u Srebrenici neće biti, kao i da je bilo pokušaja nekih članova Komisije da onemoguće i žalbu na tu odluku koja je po Izbornom zakonu dopuštena i za šta je nadležno Žalbeno odeljenje Suda BiH, navodi Hina.

Ponovno prebrojavanje glasova iz Srebrenice tražio je aktuelni načelnik te opštine Ćamil Duraković, koji je, prema objavljenim rezultatima, izgubio ovogodišnju izbornu utrku od srpskog kandidata Mladena Grujičića.

Glasovi će biti ponovo brojani na 52 biračka mesta u 26 izbornih jedinica na kojima su 2. oktobra održani lokalni izbori, ali u to nije uključena Srebrenica.

Pravna služba Centralne izborne komisije iznela je drugačije stajalište. Predložila je da se onima koji su nezadovoljni odbijanjem zahteva za ponovno prebrojavanje glasova iznese jasno uputstvo da se na to mogu žaliti državnom sudu. Taj je predlog, međutim, izazvao svađu pa su se članovi komisije razišli bez formalne odluke, navodi Hina.

"Ogorčen sam kako se upravlja ovim telom", kazao je ljutito na izlasku iz zgrade u kojoj je sedište SIP-a hrvatski član tog tela Stjepan Mikić.
 

  • Drum

    23.10.2016 01:14
    Kada je on pobedio onda je glasanje bilo regularno, ali kada pobedi srpski kandidat, onda glasanje nije regularno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.