EU se predomislila: Spaseni fen i toster

Evropska unija odustaće od ideje da sa tržišta protera fen i toster.

Reč je o proizvodima koji su se našli na crnoj listi malih kućnih aparata zbog energetske efikasnosti, odnosno uštede struje i zaštite životne sredine.

Komisija je rešila da poštedi fen i toster jer zapravo, kako se navodi u saopštenju, nije moguća neka velika ušteda. Ovo potvrđuje i ranija procena stručnjaka da je slabijim fenovima potrebno mnogo više vremena kako bi obavili posao, što podrazumeva i veću potrošnju struje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da očekuje da će se ova odluka usvojiti, kao i da će na listu spasenih možda doći i čajnik.

Evropska unija postavila je cilj da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do 30 odsto. Zbog toga je napravila listu od dvadesetak malih kućnih aparata koje smatra velikim potrošačima. Takođe, iz EU teše da će potrošačima biti ponuđeni bolji proizvodi.

  • Evropljanin

    25.10.2016 22:38
    TOSTER
    Ova firma polako puca. Kao i u svim rezimima, glave ce im doci ssive birokrate.
  • Toma

    25.10.2016 21:51
    ljudske slobode nula
    Neke stvari tamo odlaze predaleko... osiguravajuća kuća vam ograničava koliko ćete kilometara preći automobilom (u okviru svoje polise, inače doplata), kakve ćete gume na njemu imati tj koje marke... sva druga osiguranja po istom principu, imaju 106 klauzula po kojima ustvari izbegavaju da vas osiguraju iako ste platili.
    Plaćate struju, ali opet vam ne daju da koristite ono što vi hoćete nego ono što vam oni kažu... Na kraju ćemo svi nešto plaćati a nećemo dobijati ništa za to. Osiguranja i banke su se već opasno približili tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet