Referendum o ustavnim promenama u Italiji

Referendum o ustavnim promenama u Italiji održava se sutra, a nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Trampa za predsednika, taj referendum doživljava se kao sudbinski.
Cilj referenduma je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, donjeg doma italijanskog parlamenta, a prema ocenama anlitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja.
 
Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je Italijane da podrže ključni referendum o ustavnim promenama, poručivši da bi "Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan".
 
"Ako pobedi "da", Italija će postati lider u Evropi", istakao je premijer, koji je obećao da će odmah staviti veto na budžet EU kako bi primorao italijanske partnere da njegovoj zemlji više pomognu u rešavanju problema s prilivom migranata koji pristižu na italijanske obale.
 
Prema rezultatima većine anketa, očekuje se da će Italijani da zaokruže "ne" i odbace reformu Ustava. Premijer Renci najavio je da će podneti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije promenio stav.
 
S obzirom na promene izbornog zakona koje su stupile na snagu još letos, reforma ustava olakšala bi rad vlade. Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.
 
Upravo to je oduvek bila slabost italijanske politike - ta zemlja je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade.
 
"Ne" na referendumu je za mnoge Italijane mogućnost da daju oduška svom nezadovoljstvu. To je "ne" neoliberalnim reformama, "ne" merama štednje, "ne" establišmentu, "ne" evru i Evropskoj uniji.
 
Većina stranaka bez obzira na političko opredeljenje pozvala je građane da se izjasne protiv reforme. Takav apel su uputile stranke od ekstremne desnice do ekstremne levice, uključujući populiste iz Pokreta pet zvezda ili Severne lige, partije Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, kao i "odmetnute" članove Rencijeve Demokratske partije.
  • Zivan

    03.12.2016 13:49
    Renci je stavio sve karte na promenu Ustava kojim bi izvršna vlast dobila veća ovlašćenja, što mu je neophodno da reši krizu italijanskog bankarskog sistema. Međutm, većina stranaka se ne saglasava sa njegovim predlogom i biće neizvesno na referendumu. U slučaju da kiksne, moguće je da se kriza bankarskog sektora u celoj Evropi intezivira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.