Proširuju se ovlašćenja Erdogana

Turska parlamentarna komisija odobrila je danas set amandmana na ustav kojima se predviđa proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Komisija je amandmane odobrila posle sednice koja ja trajala 17 sati. Tim izmenama će predsednik, koji sada ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, dobiti izvršna ovlašćenja.
 
Skupština će se o izmenama ustava najverovatnije izjasniti sledećeg meseca, a moguće je i održavanje referenduma na proleća. Ako amandmani budu potvrđeni, Erdoganu će biti produžen i mandat.
 
Ovom izmenom Erdogan bi mogao da ostane na vlasti do 2029. godine. Ustavna reforma donela bi Turskoj strukturne promene u bezbednosti i pravosuđu, a uvodi se krivična odgovornost za predsednika koji je prethodno imao imunitet od svih krivičnih dela izuzev prevare.
 
Početkom decembra, turski vicepremijer Nuretin Džanikli je rekao da Turska planira da sledeće godine u martu održi referendum o ustavnim promenama. Džanikli je naveo da će referendum biti održan pre predsedničkih i parlamentarnih izbora 2019. godine. On je odbacio mogućnost održavanja prevremenih izbora.
 
Za svaku ustavnu promenu potrebna je podrška najmanje 330 poslanika da bi se to našlo i na referendumu. Turski parlament ima 550 poslanika, a vladajuća partija ima 316 poslanika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet