Tereza Mej: Britanija ne može da ostane deo evropskog tržišta

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da Velika Britanija ne može da ostane deo evropskog jedinstvenog tržišta, jer bi to značilo da uopšte ne bi napustila Evropsku uniju.
Ona je u dugo najavljivanom govoru rekla da će Britanija stvoriti "novo i jednako partnerstvo" s Evropskom unijom i da neće pokušavati da ostane "pola u, pola van". "Bez delimičnog članstva u EU, pridruženog člana EU ili bilo čega što nas ostavlja pola u, pola van", rekla je Mej u govoru o strategiji vlade za pregovore o izlasku zemlje iz Unije.
 
Ona kaže da Velika Britanija ne namerava da usvoji model partnerstva koji s EU imaju Švajcarska ili Norveška. Velika Britanija želi da s drugim evropskim zemljama ima što slobodnije trgovinske odnose, dodala je Mej i obećala da će se zalagati za "najveći mogući" pristup jedinstvenom tržištu posle Bregzita.
 
Evropski lideri su upozoravali Veliku Britaniju da kada napusti EU neće moći da ostane deo jedinstvenog tržišta, a da ograniči slobodno kretanje ljudi iz te zajednice, što je izazvalo zabrinutost u britanskom finansijskom sektoru koji se oslanja na mogućnost poslovanja širom EU.
 
Mej je u govoru najavila 12 ciljeva pregovora o izlasku zemlje iz Unije, među kojima su da će oba doma Parlament glasati o konačnom sporazumu Velike Britanije i EU pre nego što stupi na snagu, održanje zajedničke oblasti slobodnog kretanja između Britanije i Republike Irske, a obećala je i da će ukinuti "ogromne doprinose" Uniji. Mej je ranije najavila da će do kraja marta aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma o izlasku Britanije iz EU.
 
Opozicija kritikuje govor premijerke
 
Govor Tereze Mej o strategiji za izlazak iz Evropske unije naišao je na oštre kritike britanskih opozicionih lidera. 
 
Predsednik Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da izgleda da Mej želi "i da ima kolač i da ga pojede", pošto je rekla da želi da Velika Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište i da istovremeno ima pristup njemu. "Nisam siguran kako će to biti prihvaćeno u Evropi", izjavio je Korbin.
 
Lider Liberalnih demokrata Tim Faron ocenio je da je Mej predložila "ekstremnu verziju" Bregzita koji će naneti štetu britanskoj ekonomiji.
 
Generalni direktor britanske Privredne komore Adam Maršal izjavio je da iako poslovna zajedica sada ima jasniju sliku prioriteta premijerke i dalje ne znaju mnogo više "o verovatnom ishodu pregovora o Bregzitu nego što su znali juče".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.