Rusija i SAD prvi put zajedno protiv ID?

SAD su nazvale "glupošću" tvrdnju Rusije da su njeni avioni leteli zajedno sa američkim u misiji s koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv ID.
Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje ID.
 
Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba "od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sedištem medjunarodne koalicije. Po istoj tvrdnji, danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje". 
 
Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je "propagandom" nazvao rusku tvrdnju. Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore "za izbegavanje sukoba" koji služe za izebgavanje nenamernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP. 
 
Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom. Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države. 
 
Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinisana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države. AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame to odbijala.  Novi predsednik SAD pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, navodi AP i podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu. 
 
AP podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.