Prodaje se imovina nekadašnjeg giganta "Agrosemena"

Na osnovu rešenja Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici od 23. avgusta 2010. godine o otvaranju stečaja nad "Agrosemenom", kao i rešenja stečajnog sudije istog suda o bankrotstvu, donetog 24. novembra 2011, stečajni upravnik je ovih dana raspisao prodaju imovine.
Procenjena vrednost imovine "Agrosemena" koja se prodaje iznosi 118.7 miliona dinara. Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 16. januar naredne godine, a javno otvaranje ponuda biće istog dana u 12.15 časova u Novom Sadu, u Ulici Branimira Ćosića 2.
 
Tako se nastavlja rasprodaja nekadašnjeg najprofitabilnijeg preduzeća u Sremskoj Mitrovici, koje je prvo privatizovano putem aukcijske prodaje 26. decembra 2002. godine po ceni od 180 miliona dinara. Većinski vlasnik "Agrosemena" postao je konzorcijum fizičkih lica iz Novog Sada "Panonija", koji su činili Igor Sabo, Dušan Đermanović i Antun Kaić. Preduzeće je u trenutku prodaje imalo dva doradna centra i skladište, devet apoteka i više od 90 radnika.
 
Privatizacijom "Agrosemena" još 2004. godine bavio se i Savet za borbu protiv korupcije, ukazujući na to da je nezakonita. U izveštaju tog antikorupcijskog tela ukazuje se na to da je jedan od kupaca, Dušan Đermanović, u trenutku kupovine "Agrosemena" bio pod krivičnom istragom, ali da je to prećutao. Nakon što je obaveštena, Agencija za privatizaciju jula 2003. godine pokreće raskid ugovora, ali u vanparničnom postupku, piše Dnevnik.
 
"Formalnom greškom" Agencije, "Panonija" dobija na vremenu da naplati 70 do 80 miliona dinara od Republičkih robnih rezervi za semensku pšenicu i da proda oko 1.100-1.200 tona semenskog kukuruza vrednog 100 do 120 miliona dinara, od kojih je više od polovine vlasništvo "Agrosemena". Ni dinar od tog novca nije na računu "Agrosemena", navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije. Savet je ukazao na to da je u jesen 2003. godine Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu protiv Đermanovića, Saboa i Kaića podiglo optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja i pranja novca. Sabo je bio tri meseca u pritvoru, Đermanović se krio sedam meseci, a Kaića je zaštitio poslanički imunitet, konstatuje se u izveštaju Saveta.
 
Privatizacija "Agrosemena" je poništena, njegov kapital se za kratko vreme istopio, a broj zaposlenih, koji su tada primali minimalac, drastično je smanjen. Agonija je trajala sve do avgusta 2010. godine, kada je Privredni sud u Sremskoj Mitrovici pokrenuo predstečajni postupak, a nakon toga, 2011. godine, doneo i rešenje o bankrotstvu te nekada poznate kompanije. Od tada do danas već je bilo nekoliko oglasa o javnoj prodaji imovine, a u pitanju su bile zgrade, magacini i oprema. Sa svakom narednom prodajom cena nekretnina i imovine "Agrosemena" je sve manja i manja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".