Šid: Zatvara se prihvatni centar za migrante

Na sednici Opštinskog saveta za bezbednost u Šidu doneta je odluka o zatvaranju Prihvatnog centra za migrante kod Železničke stanice u tom gradu.

Sednici je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

"Dobili smo podršku od nadležnih institucija za našu inicijativu o zatvaranju Prihvatnog centra u samom gradu. Ovog vikenda očekujemo da počne etapno iseljavanje migranata i njihovih porodica", rekao je predsednik opštine Šid Predrag Vuković. On je dodao da su se pokazali kao dobri domaćini prema migrantima i zahvalio se građanima Šida na strpljenju i poverenju koje su ukazali opštinskim vlastima u rešavanju ovog problema.

Kako je rekao, svaki migrant uživao je punu zaštitu Srbije, ali da se u brojnim slučajevima migranti u Šidu nisu pokazali kao dobri gosti.

Državni sekretar Nenad Ivanišević istakao je da je bezbednost građana Srbije na prvom mestu, te da se izvinjava građanima Šida ukoliko su doživeli neprijatnosti od migranata.

Iz Prihvatnog centra u Šidu, akcijom UBPOK pre dve nedelje, već je iseljeno stotinak migranata, uglavnom Avganistanaca i Pakistanaca sa prekršajnim i krivičnim prijavama, koji su autobusima prevezeni u Preševo. Kako je u međuvremenu pridošlo još migranata u Prihvatni centar u Šidu, sada se tamo, prema podacima nadležnih, nalazi oko 400 migranata - stotinak samaca i 300 migranata sa porodicama.

Svi oni iz Prihvatnog centra kod Železničke stanice u Šidu biće, kako je najavljeno medijima, iseljeni tokom narednog vikenda i preko prvomajskih praznika u druge, manje prihvatne centre u Srbiji, gde će im biti obezbeđeni dobri uslovi i, kako je naglašeno, bolja kontrola njihovog kretanja. Da li će se za migrante iz Šida otvoriti i neki novi manji prihvatni centri u Srbiji, nije precizirano.

U preostala dva prihvatna centra na teritoriji šidske opštine - Adaševcima i Principovcu trenutno boravi oko 2.000 migranata.

Meštani Šida su se pobunili protiv migranata početkom aprila kada se u ovom gradu dogodio incident u kome je migrant naoružan upao u kuću u kojoj su bile maloletne devojčice.

  • Vasilije

    26.04.2017 13:26
    Sjajno rešenje
    Jednom da naša vlast smisli nešto pametno. Uveče šetnja i prebegavanje hrvatske granice. Nije loše rešenje.
  • Marko

    26.04.2017 09:57
    Iole pismenija osoba zna da ovo nije resavanje problema vec guranje pod tepih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.