Britanija zabranila izvoz krune kraljice Viktorije

Britansko Ministarstvo kulture izdalo je privremenu zabranu izvoza krune kraljice Viktorije, zbog opasnosti da je vlasnik proda u inostranstvu.

Kruna od brilijanata i safira, koju je dizajnirao princ Albert za kraljevsko venčanje 1840. godine, mogla bi da bude izvezena iz Britanije, ukoliko je domaći kupac ne kupi za pet miliona funti. Britansko Ministarstvo kulture izdalo je privremenu zabranu izvoza krune kraljice Viktorije zbog opasnosti da je vlasnik proda u inostranstvu.

Zabrana je izdata nakon što je vlasnik skupocene krune zatražio dozvolu za izvoz. Britanski ministar kulture Met Hakok rekao je da kruna kraljice Viktorije simbolizuje jednu od najpoznatijih ljubavnih priča u Britaniji i da predstavlja ključan deo nacionalne istorije.

"Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo krunu kraljice Viktorije u Velikoj Britaniji i da ćemo je izložiti javnosti", rekao je Hakok. Kruna širine 11,5 centimetara i ukrašena je sa 11 velikih safira položenih u zlatu i dijamantima koji su položeni u srebru.

Stručnjaci smatraju da je kruna jedan od najvažnijih komada nakita kraljice Viktorije i da ide u paru sa brošem ukršenim safirima i dijamantima koje joj je poklonio princ Albert dan pre kraljevskog venčanja. Komisija za razmatranje izvoza umetničkih dela i predmeta od kulturnog značaja je preporučila privremenu zabranu izvoza krune navodeći da je kruna " tesno povezana sa britanskom istorijom i nacionalnim životom".

U preporuci se takodje navodi da je kruna od izuzetnog značaja za proučavanje života kraljice Viktorije. Članovi komisije opisali su komad nakita kao "izuzetan" i dodali da kruna podseća na zajednički romantični ukus vremena i da je njena forma postala poznata kroz mnoge reprodukcije. Kako se navodi, "njen odlazak bi bio veliki gubitak, ako se uzme u obzir njena lepota, asocijacije i istorija".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.