FOTO: Pravi nakit od ljudskih zuba

Lusi Majerus, studentkinja dizajna iz Ajndhovena postala je poznata po pravljenju neobičnog nakita.
Njena kolekcija pod nazivom "Ljudska slonovača" sastavljena je od komada nakita pravljenih od ljudskih zuba. Lusi je ovu kolekciju napravila kao alternativu pravoj slonovači zbog koje su ove životinje na pragu izumiranja.
 
"Gotovo smo uništili slonove zbog njihovih kostiju koje su veoma cenjene, ali zašto ne cenimo i naše na jednak način. Kada sam izvadila umnjake zadržala sam ih i došla sam na ideju o 'Ljudskoj slonovači'. Želim da izmenim svest o cenjenim materijalima i upotrebi konvencionalnih dragocenosti. U suprotnosti sa materijalnom vrednošću 'Ljudska slonovača' ima za cilj da predstavi metaforu ličnih dragocenosti koje nosimo na sebi".
 
Kolekcija sadrži naušnice, broševe, manžetne i prstenje. 
 
Reakcije na njenu kolekciju su, prilikom predstavljanja na holandskoj Nedelji dizajna, bile podeljene, piše "Independent". "Nisu bili prestravljeni. Većini se dopala ideja o ovakvoj izradi nakita. Međutim, reakcije na društvenim mrežama nisu bile najbolje."
 
Lusi je pomislila kako nakit od zuba kod ljudi budi sliku o bolnom vađenju i trulim zubima. Međutim, zubi su veoma zahvalan materijal te ih je lako transformisati u željene oblike.
 
Lusi već ima pregršt narudžbi za nakit. Njen stomatolog je naručio izradu manžetna od zuba nepoznatih ljudi, a postoje i oni koji na taj način žele da sačuvaju uspomenu na preminulog.
 
  • Ljud

    02.01.2017 12:47
    Morbidno, bilo da je od slonovače ili ljudskih, kao i bilo kojih drugih zuba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti