Danas je Dan zimske vožnje biciklom na posao

Zeleni Srbije podsetili su da je danas medjunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao (Winter Bike to Work Day) u gradovima širom sveta čiji su se stanovnici obavezali da biciklom idu na posao, u školu ili na fakultet.
Zeleni Srbije ističu da vožnja bicikla ima veliki socijalni, ekonomski i ekološki značaj, a pre svega pozitivan uticaj na zdravlјe i predstavlјa jeftiniji, ekološki način prevoza, često i najbrži, na relacijama do pet kilometara.
 
Ukazuje se da se mnoge države okreću izgradnji biciklističke infrastrukture radi smanjenja saobraćajnih gužvi i ublžavanja problema sa nedostatkom parking prostora koji sve više gradjanima oduzima zelene površine. Zeleni Srbije navode da 70 odsto ukupne količine zagadjujućih materija u vazduhu gradova potiče od izduvnih gasova motornih vozila.
 
U Holandiji se 27 odsto ukupnog gradskog prevoza obavi biciklom, u Danskoj oko 18 odsto, a slede Nemačka, Švedska, Norveška Finska i Japan.
 
Zeleni Srbije pozivaju gradjane da koriste ovaj "zeleni prevoz, jer ćemo na taj način doprineti pobolјšanju kvaliteta života u gradovima i smanjiti zagadjenje životne sredine, povećati bezbednost u saobraćaju i unaprediti zelene i javne površine".
  • mile

    12.02.2017 08:55
    Meni je to svaki dan.Volim one koji se sete jednom godisnje, pa kao nesto promovisu.
  • Zivan

    10.02.2017 23:52
    Vožnja na dva točka je budućnost koja pristiže...
  • /

    10.02.2017 16:01
    /
    vid, vise ih je bilo na protestu protiv nasilja.
    ovde nema ni organizatora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti