Ikein katalog u Izraelu bez fotografija žena

Švedska fabrika nameštaja Ikea koja ima tri prodavnice u Izraelu izdala je poseban katalog bez fotografija žena, kako bi ga prilagodila vrednostima verske zajednice u toj zemlji, posebno ultraortodoksnim Jevrejima.
U katalogu je nameštaj posebno pogodan za ultraortodoksne porodice sa mnogo dece. Zato nudi mnogo kolevki, kreveta na sprat, ali i police za verske knjige, navode izraelski mediji.
 
U Izraelu živi oko 11 odsto ultraortodoksnih Jevreja i Ikea je u svom sedištu u toj zemlji saopštila da je izdala takav katalog, da "udovolji primljenim zahtevima da pokrene alternativni, specijalan katalog koji omogućava verskim i heredi (ultraortodoksnim) zajednicama da uživaju, birajući proizvode i rešenja koje Ikea nudi u skladu sa njihovim načinom života".
 
Kako se navodi, verska verzija je štampana i besplatna, a cene nameštaja su iste kao i u regularnom katalogu.
 
Praksa isključivanja fotografija žena u publikacijama ultraortodoksne zajednice nije ograničena samo na Izrael. Jakov Neeman, list ultraortodoksnih koji se izdaje u Monsiju u državi Njujork na engleskom jeziku, privukao je pažnju prošle godine za vreme predsedničke kampanje u SAD, kada je objavio samo fotografiju ruke Hilari Klinton, predsedničke kandidatkinje Demokratske partije u to vreme. Njeno lice je bilo potpuno zaklonjeno podijumom.
 
U novinama ultraortodoksnih Jevreja zabranjuju se posebno lica žena, a zabrana se odnosi na sve žene, uključujući i svetske liderke. Slika Hilari Klinton nije objavljena zbog njenog pola, a ne njene politike. Izraelski ultraortodoksni list Hamevasar izbacio je s fotografije sve žene snimljene na paradi solidarnosti u Parizu 2015. godine posle terorisitičkih napada u francuskoj prestonici.
 
U specijalnom katalogu Ikee su i posebne poruke u kojima se pozivaju kupci da sačuvaju zajedništvo porodice, a na fotografijama su samo muškarci i dečaci, žena nigde nema. To je izazvalo konfuziju i nevericu.
 
"Ovo je neverovatno. Ne znam da li postoji domaćinstvo u zajednici ultraortodoksnih s jednim roditeljem", napisao je jedan kometator, a drugi je upitao: "Gde je otišla majka?"

Teme

ikea

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.