VIDEO: Putnički dron testiran u Dubaiju

U Dubaiju je testiran kineski prototip autonomnog putničkog taksi-drona, a namera tamošnjih vlasti je da se novi vazduhoplov uvede u upotrebu u Emiratima do jula meseca ove godine, prenosi AFP.
Putnička autonomna bespilotna letelica "e-heng 184" (EHang 184) može da putuje programiranim kursem i da nosi jednog putnika, brzinom od 100 kilometara na sat, na visini od 300 metara, a putnik jednostavno bira destinaciju pomoću ekrana osetljivog na dodir, dok se poletanje, let i sletanje prate u kontrolnom centru.
 
Leteći taksi, pokrenut pomoću osam propelera, može se napuniti za dva sata, a ima autonomiju leta od 30 minuta, poseduje veoma precizne senzore i može da izdrži ekstremne temperature.
 
Dron "e-heng 184" dolazi u Emirate kako bi osigurao planove tamošnjih vlasti da do 2030. godine četvrtina javnog prevoza bude autonomna. 
 
 
  • mrva

    23.02.2017 15:37
    @Purpletious

    Razlog je što ide na - baterije! Energetska gustina (energy density) baterija je višestruko manja nego što je slučaj sa tečnim fosilnim gorivima. Što će reći da od kilograma čak i najbolje baterije danas dobiješ daleko manje energije nego od kilograma (što je nešto više od litre) benzina recimo. A to je posebno nepovoljno kod letelica koje za kretanje troše energiju proporcionalnu svojoj masi. Komentar ti je potpuno na mestu i moguće da više znaš od ovog koji ti se podsmeva što od svog znanja kojim raspolaže u komentar mora da uključi (potpuno neosnovano) i jugo i taljige... Kao da srba nema pametnih i obrazovanih, lično znam nekoliko koji su otputovali pa sada u svetu konstruišu upravo ovakve stvari...

    Dakle, ovaj "izum" nije ništa revolucionarno, a videćemo kako će i da li će zaživeti. Nebrojeno projekata ovog tipa je nastalo i ugasilo se u poslednjih desetak godina, pratim te stvari pa znam. Što sve na kraju ne znači da ovaj dron nije interesantan i vredan pažnje. Ali efikasan - ne!
  • hahaha

    23.02.2017 09:21
    Vesto o prvom letecem taksiju koji ce sam prevoziti putnika na 300 metara iznad zemlje, i nadje se srbin filozof prozvan da od svega sto ima da kaze, izjavi "ne vidim nista narocito ni revolucionarno u ovom..." I onda se neko cudi jugu na ulicama. Pa ni za taljige niste narode.
  • Purpleitious

    23.02.2017 08:28
    Efikasnost?
    Dva sata punjenja za pola sata leta za jednu osobu?!
    OK, negde treba poceti naravno. Ali za sada, ovo se tesko moze nazvati revolucionarnim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.