Žene pozvane da uzmu slobodan dan

Organizatorke američkog januarskog Marša žena pozvale su žene da u sredu uzmu slobodan dan, kao i da ne troše novac na pokazivanje svoje ekonomski moći i uticaja na američko društvo.
Poziv na akciju poklapa se sa Međunarodnim danom žena, 8. martom, a organizatorke žele da "stanu uz žene širom planete" koje su podržale njihove napore 21. januara organizujući slične proteste u gradovima širom sveta.
 
"Dan bez žena" (A Day Without a Woman) prva je nacionalna akcija ove grupe od kada su organizovani marševi širom SAD, dan posle inauguracije predsednika Donalda Trampa na kojima su milioni žena izašli na ulice da protestuju zbog mizoginije, nejednakosti i ugnjetavanja.
 
Portparolka Kasedi Findlej rekla je da su inspirisani nedavnim protestima "Dan bez imigranta" održanim prošlog meseca. Ona je rekla da je cilj akcije da bace svetlo na uticaj žena na društveno-ekonomski sistem i da pokažu kako plaćeni i neplaćeni rad žena održava domaćinstva, zajednice i ekonomije. "Mi radimo sve to i plaćene smo manje od muškaraca, seksualno smo uznemiravane, dobijamo nedovoljni porodični odmor. Pružamo svu ovu vrednost koja održava sistem, a ne dobijamo jednaku dobit od toga", rekla je Findlej. 
 
Za razliku od Marša žena kada su žene pozvane da izađu na ulice, sutrašnja akcija fokusirana je na žene koje se upućuju na lokalne skupove i grupe u lokalnim zajednicama ali dalje od posla, radnji ili kupovine preko interneta. Žene se, takođe, pozivaju da nose crveno da označe ljubav i požrtvovanost.
 
Ne zna se koliko bi žena moglo da se pridruži ovoj akciji. Više od milion ljudi, uglavnom žena, izašlo je u januaru za Marš ženaširom SAD. Neke škole u Virdžiniji i Severnoj Karolini otkazale su nastavu u očekivanju da će osoblje masovno da učestvuje na skupu. Neke firme saopštile su da će sutra ili biti zatvorene ili će dati ženama slobodan dan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva