Zašto glumci u starim filmovima "čudno govore"?

Ako ste ikada gledali neki crno-beli film iz zlatne ere Holivuda, sigurno vam je za uho zapao specifičan način na koji glumci govore.
Zašto glumci u starim filmovima "čudno govore"?
Foto: 021

Njihov izgovor je toliko jasan i neobičan, i ne može se reći da pripada bilo kom regionu engleskog govornog područja.

Radi se o transatlantskom akcentu, koji nije ni američki, ni britanski. Na jutjub kanalu BrainStuff objašnjavaju da su ovakav izgovor, koji podseća na govor britanske aristokratije, učili studenti po internatima u Novoj Engleskoj.

To je zapravo neka mešavina britanskog i američkog koju su bogati forsirali kako bi siromašni po govoru uočili njihov materijalni status, a naziv "transatlanski" se odnosi na oblast od Los Anđelesa, pa sve do Velike Britanije, simbolizujući uticaj obe zemlje.

Neke od tipičnih karakteristika transatlantskog izgovora su izbacivanje slova R na kraju reči i meki izgovor samoglasnika. Takođe, slovo T je u rečima naglašeno i ne zvuči kao B, kako se izgovara u Americi.

Kodifikacija transatlatnskog akcenta u pisanoj formi, posebno za pozorišnu obuku, često se pripisuje američkom elokucionisti Edit Vorman Skiner. Njena knjiga iz 1942. godine "Speak with Distinction" iznela je ideju o "dobrom govoru", sa akcentom bez regionalnih karakteristika, artikulisanim bez napora i lako razumljivim u poslednjim redovima pozorišta.

Edit u svojoj knjizi kaže da je dobar govor teško definisati, ali se lako prepoznaje kad se čuje. ''Dobar govor je severnoamerički dijalekt engleskog jezika u kome se ne razaznaju regionalne karakteristike", ističe ona.

Prema rečima profesora Džeja O'Berskog, ovakav nazalni izgovor, sa manjkom nekih glasova, zaostavština je iz ranih dana radija. Naime, na radio-prijemnicima je u ono vreme bilo teško, ako ne i nemoguće, čuti najniže tonove.

Kako tvrdi lingvista Vilijam Labov, transatlantski izgovor izašao je iz upotrebe posle Drugog svetskog rata, kada je samo nekoliko profesora nastavilo da ga predaje studentima.

Danas je prisutan samo u komičnim situacijama, kada treba da se ismeju uštogljeni, bogati likovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva