Već 48 godina svaki dan sadi bar jedno drvo

​I dok mnogi misle da svojim zalaganjem ne mogu napraviti nikakvu razliku u svetu u kojem žive, Abdul Samad Šeik, 60-ogodišnji vozač rikše iz Bangladeša, živi je dokaz da mali doprinos može imati i te kakav značaj.
Naime, od svoje 12. godine on svaki dan sadi po jedno drvo, što znači da je svih ovih godina posadio više od 17.500 stabala. 
 
Abdul Samad, u Bangladešu poznat i kao Drvo Samad, radi kao vozač rikše i dnevno zarađuje oko 1,25 dolara, što je jedva dovoljno da prehrani svoju porodicu. Međutim, i uz taj skroman prihod, on sve ove godine uspeva da svaki dan kupi bar po jednu mladicu i posadi je negde u svom gradu Fardiupuru. On smatra da je to njegova dužnost na ovom svetu i tvrdi da noću ne može da zaspi ako taj dan nije posadio bar jedno drvo.  
 
"Ako ne posadim drvo, ne mogu da zaspim od muke. Ovo radim od svoje 12. godine i većinu stabala sam posadio na državnoj zemlji, gde sam siguran da ih niko ne sme dirati. Redovno ih obilazim, zalivam. Volim sva živa bića, volim i životinje, ali za drveće sam nekako posebno vezan", kaže on.  
 
Samad sa suprugom Jornom i četvoro dece živi u skromnoj drvenoj kolibi. Iako nekada nemaju novca da sastave do kraja meseca, on ne odustaje od sadnje drveća. Supruga mu često drži pridike zbog toga što i to malo novca troši na mlada stabla, ali on je jednostavno ne sluša. 
 
"Njegovi prihodi su zaista minimalni, često nemamo da izdržimo ceo mesec. Nekada mu zabranim da troši novac na sadnice, ali on me jednostavno ne sluša", kaže Jorna. 
 
Ipak, deca imaju drugačije mišljenje. 
 
"Još nijednom mom ocu nisam rekao da ne sadi drveće, jer znam da čini dobru stvar i drago mi je što je istrajan i svaki dan posadi bar jedno", kaže Kutub Udin (30), Abdulov sin.  
 
I Abdulove komšije znaju za njegovu svakodnevnu naviku i kažu da to čini bukvalno ceo život. Neka stabla koja je posadio u najranijem detinjstvu danas su već ogromna.  
 
"Samad je primer za sve nas, on je izuzetan čovek. Njegov rad me zaista inspiriše. Nije samo stvar u drveću. Samad je izuzetan komšija, pomaže nam u svemu. Samo ga zamolite za nešto, on će dati sve od sebe da vam pomogne. On je tip ličnosti koji je neophodan u svakom društvu", kaže komšija Sakandar.  
 
Samad kaže da je drveće počeo da sadi jer mu je bog tako rekao. Za ovih 48 godina posadio je tačno 17.532 stabala. 
 
Za svoje zasluge nedavno je i odlikovan. Naime, bangladeški mediji su mu dodelili nagradu od 100.000 taka (1.253 dolara) kako bi sebi i svojoj porodici izgradio bolji dom. U govoru povodom primanja nagrade Abdul je rekao da se on trudi da bude čuvar prirode i pozvao sve da slede njegov primer i štite okolinu. 
 
"Ja ne mogu sam, potrebna mi je pomoć ostalih", rekao je Abdul.
  • Vlada

    09.07.2017 21:28
    ---
    Plemenito, svesno i časno biće, ovaj čovek Abdul.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva