Asteroid će u oktobru proći tik kraj Zemlje

Astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) saopštili su da će asteroid 2012 TC4 veličine između 15 i 30 metara 12. oktobra ove godine proći na udaljenosti od oko 44.000 kilometara od Zemlje, navodi se na sajtu ESA.
Asteroid će u oktobru proći tik kraj Zemlje
Foto: Pixabay

"Mali asteroid koji će proleteti pored Zemlje 12. oktobra daće naučnicima dragocenu priliku da nauče nešto više o njegovoj orbiti i sastavu", navodi se u saopštenju.

Naučnici su istakli da bi asteroid ove veličine, kada bi ušao u Zemljinu atmosferu, proizveo isti efekat kao Čeljabinski meteorit koji je pao 15. februara 2013.

Asteroid je otkriven 2012. godine, ali zbog specifičnosti njegove orbite astronomi donedavno nisu mogli da prate njegovo kretanje i nisu mogli da kažu koliko blizu će prići Zemlji.

"Kampanja za posmatranje 2012 TC 4 je deo šire međunarodne inicijative koju predvodi NASA. Ova kampanja je sjajna prilika da se provere međunarodne sposobnosti za pronalaženje i praćenje objekata u blizini Zemlje, kao i za proveru naših mogućnosti za davanje zajedničkog odgovora na realnu pretnju od asteroida", istakla je ESA.

  • AleVa

    13.08.2017 16:53
    Vidite li da nam preti smak sveta, a vi se uhvatili stranačkog zapošljavanja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti