Ovo je prva kazna za prebrzu vožnju u istoriji

Zamislite da je sad januar 1896. godine, a vi ste jedan od srećnika koji imaju motorno vozilo, ali smete da ga vozite najviše tri km/h.
Naime, tada je na snazi bilo ograničenje od otprilike tri km/h, a da stvar bude bizarnija, ispred svakog motornog vozila morao je da hoda čovek, koji je mahao crvenim zastavama kako bi prolaznike upozorio na opasnost. 
 
Takva ograničenja nisu zabrinjavala Voltera Arnolda, zbog čega se može smatrati revolucionarom. On je jedan od prvih ljudi koji su dobili licencu za prodaju motornih vozila proizvođača Benz, ali je i prvi vozač u istoriji koji je kažnjen zbog prekoračenja brzine. 
 
Vozivši se "Paddock Greenom" u Kentu Volter je svoj Arnold Benz iz 1896. godine pošteno nagazio pa je jurio čak 13 km/h u trenutku kada ga je stigao policajac na biciklu i naplatio mu kaznu. Ubrzo nakon tog događaja vlasti su shvatile da je razvoj motornih vozila napredovao i da ograničenje od tri km/h i obaveza da čovek maše zastavama moraju da se ukinu. I učinili su to. 
 
Čovek sa zastavama postao je prošlost, a ograničenje brzine povećano je na 23 km/h.
  • mrk

    12.09.2017 14:28
    nije prebrza, nego brza...
  • BRExit

    12.09.2017 13:40
    To pravilo sa zastavicama i covekom ispred automobila je važilo samo u Velikoj Britaniji i upravo je zbog toga veoma zaostajala od ostatka Evrope kada po pitanju motorizacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti