Sakupio oko 500 starih radio-aparata

Iako je hobijem sakupljanja starih radio-aparata počeo da se bavi slučajno, Vladimir Ljevar iz Banjaluke je za 37 godina uspeo da sakupi kolekciju od oko 500 radio-aparata.
"Nisam imao u planu kada sam počeo da skupljam da ću imati 500 komada", rekao je Ljevar.
 
Kako je ispričao, do toga je došlo spletom okolnosti, jedan radio-aparat je imao u kući, pripadao je njegovom ocu, a zatim je dobio jedan od komšije i dva kupio.
 
"Pre je bio jako čest slučaj da se na pijaci, na buvljaku, naleti na stari radio-aparat i odatle potiče većina ove kolekcije. To su buvljaci, pre rata naravno, iz Pančeva, Zagreba Novog Sada i Beograda", rekao je Ljevar jednom banjalučkom kafiću, u kojem je izložena polovina njegove kolekcije.
 
Izloženi deo kolekcije nije izabran po lepoti ili starosti, jer su svi napravljeni između 1918. i 1950. godine, a za ostatak kolekcije nije bilo prostora, pa ih Ljevar čuva po podrumima i tavanima.
 
"Problem skladištenja ovih aparata je što su gabaritni i moraju se čuvati da se ne oštete. S njima moraš kao s malim detetom", ispričao je ovaj kolekcionar.
 
Tačan broj primeraka u kolekciji nije mu poznat, ali je siguran da ih ima oko 500. Poklanjao ih je i prijateljima koji su ga za to zamolili.
 
"Imam ih dosta, jedan ili deset mi ne znači, bez obzira što za svaki znam i gde sam ga nabavio, nisam ih kupovao po 50 ili 100. Žao mi je što nemam veći prostor da ih sve izložim. Ovo je, bez lažne skromnosti, prilično solidna kolekcija, mada znam iz bivše Jugoslavije kolekcionara koji imaju reprezentativne kolekcije", kaže on.
 
Svaki radio-aparat ima svoju priču
 
Govoreći o ulozi radio-aparata u ranijem periodu Ljevar je naveo da su oni bili članovi porodice, prozor u svet i komadi nameštaja.
 
"Svaki ovaj radio-aparat može da priča priču o sudbini jedne porodice. Svaki od njih je svedok kojekakvih događanja. Samo on zna šta se dešavalo u toj kući i porodici. Radio-aparat je čudo, zavisi s koje strane mi to gledamo, nije to samo komad nameštaja koji je služio da čovek dobije informacije"
 
Govoreći o cenama radio-aparata, Ljevar je istakao da su oni sada sve ređi i sve skuplji. "Ima primeraka na kojima se u ovom momentu, kada bi se prodavali putem interneta, može zaraditi pet do sedam hiljada evra. Nema ih puno takvih, ali ih ima", rekao je Ljevar i dodao da kada je u pitanju kupovina na pijacama bez 100, 200 konvertibilnih maraka se ne može naći iole očuvan aparat.
 
Kao deca koja sakupljaju sličice
 
Sarađuje s drugim kolekcionarima, a sebe i kolege poredi s decom koja razmenjuju sličice. "Kolekcionarska praksa, ništa novo, samo što je to malo krupnije, a i mi smo stariji ljudi, pa izgleda malo djetinjasto", kaže on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti