Otkrivene ruševine na kojima je nemački car na kolenima čekao Papu

U severnoj Italiji otkrivene su ruševine sela u kojem je papa Grgur VII ponizio nemačkog cara Hajnriha IV 1077. godine.
Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Hajnrih IV, car Svetog Rimskog Carstva, verovatno klečao dok je danima čekao da ga papa primi, preneo je u petak italijanski list La Republika. 
 
"Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate", pisale su novine o iskopavanju koje nadgledaju akademici sa univerziteta iz Padove i Bolonje. 
 
Kanosa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se sreli Hajnrih IV i Grgur VII, a arheolozi će pokušati da otkriju ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo. 
 
Hajnrih IV doputovao je u Kanosu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopštio. 
 
Po onovremenim izvorima, nemački car je, odeven samo u vuneni ogrtač i bosonog, tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca pre nego što mu se Papa smilovao. 
 
Istoričari smatraju da je taj susret postavio temelje modernoj odvojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Kanosu" postala je sinonim za bezuslovnu predaju neprijatelju. 
 
U svom poznatom govoru iz 1872, nemački "gvozdeni kancelar" Oto von Bizmark tako je rekao da "neće ići u Kanosu", što je značilo da njegovo novo nemačko carstvo neće ponovo pokazati poniznost Svetoj stolici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.