VIDEO: Nebo "eksplodiralo" iznad Laponije

Novinar norveškog lista Barents Observer Atle Staalesen opisao je neobičnu pojavu kojoj je svedočio u Inariju na severu Finske.

"Bili smo nekih deset kilometara severno od Inarija u finskoj Laponiji kada je nebo eksplodiralo", započeo je svoj opis u novinama u kojima radi. "Vozili smo se u mraku, nismo baš videli put. Odjednom, nebo je postalo crvenkasto i plavkasto, a potom eksplodiralo u svetloj, beloj vatrenoj kugli", dodao je.

To se dogodilo u 18:40 po lokalnom vremenu.

"Nikad nisam vidio nešto slično", rekao je.

Zaustavio je automobil, ali više nije imao šta da vidi. Najpre je pomislio da je reč o vatrometu, ali ovo je bilo snažnije od ijednog koji je ikad video. Pomislio je da je reč o ruskoj ili finskoj raketi, naročito jer Finci imaju veliku vojnu vežbu u Rovaniemiju, ali on je 300 kilometara dalje.

Nakon što je stigao u Kirkenes nekoliko sati kasnije, vidio je brojne upite zabrinutih građana o tome šta se dogodilo, a kasnije i snimke iz cele regije.

Inženjer fizike sa univerziteta u Ouluu i stručnjak za svemir Jyrki Manninen smatra da je reč o meteoru, a kao dokaz navodi zabeležene snimke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.