FOTO: Mapa svih zemalja kojima je Britanija objavila rat

Nedavna anketa koju je sproveo YouGov pokazala je da 43 odsto Britanaca smatra da je Britanska imperija bila "dobra stvar", dok 44 odsto smatra da bi Britanci trebalo da budu ponosni na imperijalizam.
FOTO: Mapa svih zemalja kojima je Britanija objavila rat
Foto: Pixabay
Nedavno objavljena mapa zato bi mogla da vas začudi. 
 
Naime, ako vam se čini da je crvena boja premalo zastupljena (označava svaku naciju u istoriji kojoj je ova zemlja objavila rat), trebalo bi imati u vidu da objavljivanje rata nije isto što i okupiranje tuđe teritorije. Dakle, nema okupacije Indije, Foklandskog rata, niti Opijumskih ratova u Kini, inače bi bilo obeleženo skoro 90 odsto mape, piše "Independent".
 
 
Uprkos tome što je bila učesnik u mnogim sukobima od Drugog svetskog rata, Velika Britanija takođe od tada tehnički nije proglasila rat nijednoj zemlji. 
 
Mapa je objavljena na sajtu Redit, a njen autor je korisnik OnlyRegister.
  • PravnikNS

    24.04.2018 14:09
    Istorija
    Koji je bio kriterijum? Da li se ovde Britanijom smatra samo Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija (kako je nazvano Zakonom o ujedinjenju 1707. g), ili i Engleska pre toga? Jer realno, Britanija je bila u ratu i sa Španijom, i SAD, i Kinom, i to sve sa objavom rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.