Radnik u Japanu kažnjen jer je izdvojio tri minuta da ode po hranu

Japanska vodovodna kompanija izvinila se svojim potrošačima i novčano kaznila jednog od svojih radnika nakon što je isti uhvaćen u odvajanju od radnog stola zbog pauze za ručak.
Gotovo nadrealan slučaj zabeležen je u naselju Kob na periferiji Osake, kada je procenjeno da je zaposleni (64) ove firme potrošio 78 minuta za obedovanje tokom sedam meseci rada. Njegovi poslodavci protumačili su ovo kao traćenje vremena kompanije, navodi britanski "Dejli mejl".
 
Tako je procenjeno da je pomenuti muškarac između septembra 2017. i marta 2018. godine do obližnje prodavnice otišao 26 puta, pri čemu je svaka kupovina trajala tri minuta. Sve ovo rukovodstvo je saznalo kada ga je jedan od viših službenika spazio kako prelazi ulicu da bi pazario bento - jedan od popularnih japanskih paketa za ručak.
 
Ono što je usledilo dodatno je šokiralo svetsku javnost - vrh kompanije javno se izvinio svojim korisnicima putem televizijskog uključenja, dodajući da je radnik kažnjen umanjenjem plate, prenosi Blic.
 
"Skandal koji se dogodio vredan je svakog žaljenja i želimo da uputimo naše iskreno izvinjenje", saopštio je predstavnik kompanije tokom svog pojavljivanja u televizijskom prilogu.
 
Kako je tom prilikom istaknuto, "problematičan" radnik kao razlog ovakvog ponašanja naveo je, pomalo nedorečeno, želju da "promeni tempo rada".
 
Nakon javnog izvinjenja veliki broj korisnika društvenih mreža priskočio je u odbranu zaposlenog, navodeći da je takva kazna "apsurdna".
 
"Da li ljudima nije dozvoljeno ni da idu u toalet? Ovo je robovanje na radnom mestu" bio je komentar jednog od korisnika "Tvitera".
 
Drugi je, pak, prekorno dodao da je "kazna u potpunosti apsurdna, jer 26 odlazaka tokom šestomesečnog perioda znači da je čovek napuštao posao samo jednom nedeljno".
 
"Apsolutno smešno - organizovanje ovog zvaničnog izvinjenja sa novinarima potrošilo je više vremena nego ta tri minuta koliko je radnik trošio na svoje pauze za ručak svaki put", samo je bila još jedna u nizu negativnih reakcija.
 
Izneti slučaj po ko zna koji put poveo je i širu raspravu o prirodi japanske radne etike, gde je praksa da zaposleni retko odlaze na bolovanja i na poslu se zadržavaju dug niz sati.
 
Šta više, novija istraživanja pokazuju da skoro četvrtina kompanija ove daleke države ima zaposlene koji obavljaju više od 80 sati prekovremenog rada mesečno, a koji su pritom često neplaćeni. Radnicima imaju pravo na 20 dana odmora godišnje, ali trenutno oko 35 odsto ne iskoristi ni jedan jedini slobodan dan.
  • Vojvosadjan

    24.06.2018 12:19
    Reč dve o biznisu
    Zbor radni ljudi!
    Radnici, mi smo u teškoj buli!
    Proizvodite samo škarta,
    zajebavate se tu na poslu, niko ništa ne radi.
    Zašto? Zato što se nakrkate!
    Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su.
    Zašto?
    Zato što u Japanu jedan čovek na dan pojede šaku riže,
    i sit je!
    A vi, dva kila mesa s' buta,
    kilo ipo' kobasica, čvaraka i švargle,
    nakrkate se, trpate u taj stomak ko u vreću,
    i ne možete da radite.
    Normalno da ne možete da radite kad ste se nakrkali!
  • Radnik

    24.06.2018 12:11
    @Мунгос 24.06.2018 • 09:10
    "Ех, када би и код нас тако кажњавали раднике,
    где би нам крај био."

    A tek kada bi kod nas kaznjavali bahate direktore i zle sefove , gde bi nam kraj bio .
  • Marko

    24.06.2018 11:21
    @Kaćanka
    Vest služi da bi se saznalo nešto, bilo šta i da ne biste ostali osoba koja živi ispod kamena Mada za neke nema pomoći izgleda. Zar treba samo vesti iz Srbije da čitamo? Bože, šta sve neću pročitati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.